Nyhed

Dansk Standard offentliggør guidelines for governance af blockchain og DLT

Den nye ISO-standard for Distributed Ledger Technologies (DLT), herunder blockchain, udgør den første internationale governance-standard for DLT. Standarden har til hensigt at skabe mere transparens og tillid til brugen af DLT.

Blockchain - søm med snor - forbindelse

Blockchain har i dag vundet indpas i en lang række sektorer, blandt andre sundheds-, fragt-, og fødevareindustrien, og særligt med hensyn til kryptoaktiver. Det skyldes især de teknologiske fordele, som blockchain besidder, herunder eksempelvis effektiviserede tracking-egenskaber. 

Nu er der kommet en international standard for DLT-løsninger i form af DS/ISO/TS 23635:2022, der blev offentliggjort den 2. marts 2022. Standarden skal understøtte udbredelsen af teknologien ved at sikre tillid i form af troværdige, ansvarlige og transparente DLT-løsninger. 

Ni principper til effektiv governance af blockchain og DLT

Den nye standard har til formål at udforme retningslinjer, der kan være med til at skabe mere tillid og gennemskuelighed blandt aktørerne på markedet. Standarden beskriver blandt andet, hvordan centrale governance-emner som beslutningsret, ansvar og incitament håndteres i en blockchain. Disse punkter udgør kerneelementerne for styringen af en effektiv og langtidsholdbar blockchain. Standarden indeholder derfor ni principper, som bør følges ved indretningen af en blockchain for at opnå en effektiv governance. 

Det er ifølge ISO-standarden afgørende for effektiv governance, at blockchainen er indrettet, så der skabes en tillidsskabende og transparent styring, og interessenterne derved har indblik i vilkårene. 

Standarden indeholder endvidere et livshjul for styringen af blockchainen, som giver et overblik over, hvad systemet bør indeholde og fokusere på under henholdsvis etablerings-, drifts- og ophørsfasen.

Anbefalingerne for effektiv governance afhænger dog af den specifikke blockchain, herunder om der er tale om en 'permissionless' eller 'permissioned' blockchain, og om der er tale om en 'public' eller 'private' blockchain. 

Det er forventet, at den nye ISO-standard bidrager yderligere til blockchains udbredelse både i den offentlige- og private sektor, ligesom den må forventes at danne grundlag for en række nye blockchain-løsninger. Læs mere om, hvordan blockchain kan få betydning for din virksomhed her.
 

Kontakt

Torben Waage
Partner (København)
Dir. +45 38 77 45 60
Mob. +45 40 61 08 86
Jacob Høeg Madsen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 58
Mob. +45 40 30 30 16
Jonas Kristiansen
Assistant Associate, Advokatfuldmægtig (København)
Dir. +45 38 77 10 77
Mob. +45 61 63 54 64