Nyhed

Datatilsynets reviderede databehandleraftale er nu blevet "standard"

Datatilsynets nye, reviderede skabelon til en standarddatabehandleraftale har nu fået karakter af "standardkontraktbestemmelser". Det medfører blandt andet, at Datatilsynet i forbindelse med et tilsyn ikke vil efterprøve indholdet af en databehandleraftale, såfremt der er taget 1:1 afsæt i standarddatabehandleraftalen.

Datatilsynet har siden februar 2018 haft en skabelon til en standarddatabehandleraftale tilgængelig på sit website samt en vejledning hertil. Aftalen var Datatilsynets bud på, hvordan en databehandleraftale kunne udformes for at leve op til kravene i databeskyttelsesforordningen. 

I april 2019 anmodede Datatilsynet det Europæiske Databeskyttelsesråd om en udtalelse om aftalen. Det kan nationale tilsynsmyndigheder bede om i henhold til artikel 64 i databeskyttelsesforordningen. Udtalelsen kom i juli 2019, hvor der dels fremgik nogle generelle betragtninger om databehandleraftaler, dels nogle konkrete bemærkninger til Datatilsynets udkast til standarddatabehandleraftalen.

Siden da har Datatilsynet revideret aftalen og på ny sendt den til rådet, og den 10. december 2019 fik den reviderede aftale herefter officielt status som "standardkontraktbestemmelser". 

Det betyder ikke, at man er forpligtet til at bruge Datatilsynets nye standarddatabehandleraftale, eller at denne nødvendigvis er tilstrækkelig i alle tilfælde. Det har dog den fordel, at Datatilsynet, f.eks. i forbindelse med et tilsyn, ikke vil efterprøve databehandleraftalens indhold nærmere, såfremt standarddatabehandleraftalens bestemmelser er brugt 1:1.

Datatilsynet udtaler, at man ikke skal være bekymret, hvis man har indgået databehandleraftaler baseret på Datatilsynets gamle standarddatabehandleraftale fra februar 2018, eftersom de "i vidt omfang og som et udgangspunkt" har besluttet fortsat at acceptere aftaler, der er baserede på den oprindelige skabelon, og som er indgået inden den 10. december 2019.  

Læs Datatilsynets nyhed 

Juridiske specialer

Kontakt

Kristian Storgaard
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 44 70
Mob. +45 20 19 74 10