Nyhed

Europa-Kommissionen godkender støtte til fordel for udbredelsen af teknologier til CO2-opsamling og -lagring i Danmark

Europa-Kommissionen har godkendt en dansk støtteordning til fordel for udbredelsen af teknologier til CO2-opsamling og -lagring. Støtteforanstaltningen har til formål at bidrage til opfyldelsen af Danmarks klimamål og EU's strategiske målsætninger under den Europæiske Grønne Pagt (European Green Deal).

CSS - carbon storage - statsstøtteret 1920x1080.jpg

Støtteordningen

Danmark har fået godkendt en støtteordning, som skal fremme udbredelsen af teknologier til opsamling og lagring af CO2 ("CCS-teknologier") med henblik på at reducere udledningen af CO2 direkte i atmosfæren.

Støtten vil blive ydet gennem en konkurrencepræget udbudsprocedure, der ventes afsluttet i løbet af 2023, og som vil være åben for virksomheder i alle industrisektorer. Støttemodtageren vil få tildelt en 20-årig kontrakt, hvorefter der fra 2026 årligt skal opsamles og lagres mindst 0,4 mio. ton CO2. Dermed forventes støtteordningen at muliggøre opsamling og lagring af mindst 8 mio. ton CO2 i kontraktens 20-årige løbetid.

Støtten vil gå til at dække forskellen mellem de anslåede samlede omkostninger ved opsamling og lagring af ét ton CO2 i hele kontraktens løbetid og støttemodtagerens forventede afkast herved. Med et samlet budget på omkring 1,1 mia. EUR (8,1 mia. DKK) vil det maksimale årlige støttebeløb svare til 54,9 mio. EUR (408,4 mio. DKK) (justeret for inflation).

Ordningen forventes at bidrage til en større dekarbonisering af industriprocesser og støtte CCS som et bæredygtigt og effektivt middel til at afbøde klimaændringer. Det forventes, at støtteforanstaltningen vil øge investorernes tillid til CCS-teknologi og mindske omkostningerne ved den fremtidige anvendelse af CCS-teknologier, hvorved udviklingen af et kommercielt marked for CCS fremmes.

Ordningen er tiltænkt at skulle understøtte Danmarks bestræbelser på at reducere CO2-udledningerne med 70 % i 2030 i forhold til 1990. Desuden vil ordningen hjælpe Danmark og EU med at nå målet om klimaneutralitet i 2050 i henhold til EU's strategiske målsætninger under den Europæiske Grønne Pagt.

Europa-Kommissionens godkendelse

Europa-Kommissionen har vurderet støtteordningen efter EU's statsstøtteregler (artikel 107, stk. 3, litra c i Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde) og Europa-Kommissionens 2022-retningslinjer for statsstøtte til klima, miljøbeskyttelse og energi. Sidstnævnte giver medlemsstaterne mulighed for at støtte foranstaltninger til at mindske eller fjerne CO2-udledninger.

Med afsæt heri fandt Europa-Kommissionen, at støtteordningen er nødvendig og velegnet til at støtte reduktionen af CO2-udledninger og dermed vil bidrage positivt til EU's klimamål samt nationale klimamål i overensstemmelse med retningslinjernes betingelser. Herudover har ordningen tilskyndelsesvirkning, da Europa-Kommissionen vurderede, at potentielle støttemodtagere ikke ville gennemføre et CCS-projekt uden offentlig støtte. Endelig fandt Europa-Kommissionen, at ordningen har begrænset indvirkning på konkurrencen og samhandelen i EU, og at støtten er proportional.

På dette grundlag godkendte Europa-Kommissionen støtteordningen.

Perspektivering

Europa-Kommissionen godkendte tillige i maj 2021 en dansk støtteordning med henvisning til den Europæiske Grønne Pagt. Ordningen vedrører støtte til produktion af elektricitet fra vedvarende energikilder og ventes at hjælpe Danmark med at nå sine mål for vedvarende energi samt bidrage til at nå det europæiske mål om klimaneutralitet i 2050.

Støtteforanstaltningen følger en tidligere dansk støtteordning, som Europa-Kommissionen godkendte i august 2018 og som udløb i december 2019. Læs mere om den oprindelige støtteordning i vores tidligere nyhedsbrev.

Juridiske specialer

Kontakt

Jens Munk Plum
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 11
Mob. +45 21 21 00 22
Bart Creve
Partner (København)
Dir. +45 38 77 45 47
Mob. +45 61 61 30 27
Adrian Kielberg
Associate, Advokat (København)
Dir. +45 38 77 22 92
Mob. +45 61 63 54 52