Nyhed

Frister for afgivelse af tilbud i forbindelse med salg af kommunens og regionens faste ejendomme

Indenrigs- og boligministeriet har i et nyligt notat præciseret forståelsen af Udbudsbekendtgørelsens regler om frister for afgivelse af tilbud på kommunens og regionens salg af faste ejendomme. Vi ser nærmere på reglerne og sætter fokus på, hvad kommuner og regioner skal være særligt opmærksomme på i forbindelse med fastsættelse af frister for afgivelse af tilbud.

kontrakt - bolig - udbud - offentlig ret

Reglerne om salg af kommunens og regionens faste ejendomme findes i Udbudsbekendtgørelsen. Ifølge Udbudsbekendtgørelsen skal salg af kommunens og regionens faste ejendomme som udgangspunkt ske efter forudgående offentligt udbud. Udbudsbekendtgørelsen indeholder en række bestemmelser om frister for tilbudsafgivelse.

I et notat fra september 2022 har Indenrigs- og boligministeriet præciseret forståelsen af Udbudsbekendtgørelsens regler om kommunens og regionens fastsættelse af frister i forbindelse med salg af offentlige ejendomme. I notatet fremgår det, at en kommunes og regions frist for afgivelse af tilbud som udgangspunkt er bindende, medmindre andet fremgår af udbudsmaterialet.

Har kommunen eller regionen fastsat en bindende frist for tilbudsafgivelse, er kommunen eller regionen forpligtet til at gennemføre et nyt offentligt udbud, såfremt der kommer et højere eller i øvrigt bedre bud end det/de hidtil afgivne efter fristens udløb. Det skyldes, at kommunalbestyrelsen eller regionsrådet som udgangspunkt har pligt til at sælge en ejendom til den højest opnåelige pris (markedsprisen). Kommunen eller regionen er derfor forpligtet til at tage efterfølgende indkomne købstilbud, der er højere end de hidtil afgivne bud, i betragtning, indtil der er indgået en retligt bindende aftale mellem kommunen/regionen og en tilbudsgiver.

Har kommunen/regionen derimod tilkendegivet i udbudsmaterialet, at der også kan ske salg til en tilbudsgiver, der har afgivet bud efter fristen fastsat i udbudsmaterialet, vil ejendommen kunne sælges til den tilbudsgiver, der har afgivet dette højere eller bedre bud, uden fornyet offentligt udbud. Det skyldes, at kommunens/regionens frist i dette tilfælde ikke er bindende men derimod alene er en angivelse af, hvornår kommunen vil begynde at behandle indkomne bud.

Ifølge Udbudsbekendtgørelsen skal et salg af en kommunal eller regional ejendom ske inden udløbet af en 1 års-frist regnet fra seneste annoncering af ejendomssalget. Såfremt der ikke er indgået en bindende aftale om salg af ejendommen inden for fristen, kan salg kun ske på grundlag af et nyt offentligt udbud, medmindre kommunen i det konkrete tilfælde har mulighed for at sælge ejendommen uden offentligt udbud, eksempelvis efter undtagelsesbestemmelserne i Udbudsbekendtgørelsen.

Vores bemærkninger

Offentlige udbud kan være tids- og ressourcekrævende. Derfor skal kommuner og regioner være opmærksomme på, at bindende frister for afgivelse af tilbud kan resultere i, at der skal foretages et nyt offentligt udbud, såfremt der efter fristens udløb indkommer et højere eller i øvrigt bedre bud end det/de hidtil afgivne. Det er dog muligt at undgå et fornyet udbud, hvis det i udbudsmaterialet er angivet, at der også kan ske salg til en tilbudsgiver, der har afgivet bud efter denne frist.

Udarbejdelse af udbudsmaterialet, herunder udformning af frister, har dermed stor betydning for kommuner og regioner. Vi rådgiver løbende vores klienter om offentlige udbud, herunder udarbejdelse af udbudsmateriale i forbindelse med kommuners og regioners salg af faste ejendomme. Hvis du har spørgsmål eller behov for rådgivning, er du mere end velkommen til at kontakte os.

Juridiske specialer

Kontakt

Jacob Møller
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 43 63
Mob. +45 20 19 74 05
Henrik Bang Thorning
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 53 09
Mob. +45 61 20 99 98
Simone Færge Pedersen
Senior Associate, Advokat (Aarhus)
Dir. +45 38 77 42 03
Mob. +45 24 86 00 51