Nyhed

Regeringens lovprogram 2021/2022 i databeskyttelsesretligt perspektiv

Regeringen har, ved Folketingets åbning d. 5. oktober 2021, offentliggjort lovprogrammet for 2021/2022. Her får du et overblik over de lovforslag, der er interessante i et databeskyttelsesretligt perspektiv.

Sociale medier - mobiltelefoner i cirkel - blogere

Lov om regulering af sociale medier  

Lovforslaget har til formål at indføre en national lov, der regulerer sociale medier, og som etablerer klare krav i forhold til sociale mediers ansvar for ulovligt indhold på deres platforme. 
Det indebærer blandt andet krav om at etablere anmeldelsesprocedurer, krav om begrundede afgørelser ved fjernelse eller blokering af ulovligt indhold på platformene og tidsfrister for nedtagning af dette. 
Herudover får brugerne adgang til at få efterprøvet det sociale medies beslutning om at beholde, blokere eller fjerne anmeldt indhold. 
Endelig forpligtes tjenesteudbyderne af sociale medier til at udarbejde og offentliggøre gennemsigtighedsrapporter om deres indholdsmoderation m.v.
Ved manglende efterlevelse af forpligtelserne i lovforslaget foreslås bødestraf. Lovforslaget er en opfølgning på regeringsudspillet om sociale mediers ansvar fra august 2021.

Lovforslaget forventes fremsat i februar 2022

Ændring af retsplejeloven og teleloven (Revision af reglerne om registrering og opbevaring af oplysninger om teletrafik (logning) m.v.) 

Lovforslaget vil navnlig omfatte en revision af retsplejelovens regler om udbyderes pligt til at foretage registrering og opbevaring (logning) af oplysninger om teletrafik til brug for efterforskning og retsforfølgning af strafbare forhold.

Lovforslaget forventes fremsat i november 2021

Ændring af erstatningsansvarsloven (Udvidelse af området for krænkelsesgodtgørelse og behandling af digitale krænkelser)  

Lovforslaget har til formål at udvide området for krænkelsesgodtgørelse. Forslaget forventes at adressere spørgsmålet om behandlingen af digitale krænkelser efter erstatningsansvarsloven.

Lovforslaget forventes fremsat i februar 2022

Lov om Det Centrale Dna-profil-register og Det Centrale Fingeraftryksregister

Overordnet har lovforslaget blandt andet til formål at give politiet bedre muligheder i arbejdet med at efterforske og opklare kriminalitet.

Lovforslaget forventes fremsat i februar 2022

Se regeringens fulde lovprogram: Lovprogram for folketingsåret 2021-2022 - Statsministeriet.
 

Juridiske specialer

Kontakt

Kristian Storgaard
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 44 70
Mob. +45 20 19 74 10
Heela Lakanval
Director, advokat (København)
Dir. +45 38 77 46 61
Mob. +45 61 55 21 94