Nyhed

Strider Femern-forbindelsens finansiering med stats­støtte­reglerne?

EU-Retten skal afgøre en sag om den finansielle støtte, som den danske stat har ydet til Femern-forbindelsen. På baggrund af støtten har Stena Line og Scandlines anlagt sag ved EU-Retten. De argumenterer for, at støtten er uforenelig med det indre marked, og at Europa-Kommissionens godkendelse af støtten derfor skal annulleres.

EU-Rettens høringsrapport i sag T-630/15 – Scandlines Danmark ApS og Scandlines Deutschland GmBH mod Europa-Kommissionen

EU-Rettens høringsrapport i sag T-631/15 – Stena Line Scandinavia AB mod Europa-Kommissionen

Af stipendiat Mathias Rønø Bové

Sagen startede med, at den danske stat planlagde at støtte Femern-forbindelsen, både gennem en kapitaltilførsel på 500 millioner kroner og gennem forskellige former for garantistillelse af lån til planlægning, opførelse og drift af Femern-forbindelsen. I 2014 anmeldte de danske myndigheder finansieringsmodellen til Europa-Kommissionen, som derefter skulle tage stilling til, om det udgjorde statsstøtte, som var forenelig med det indre marked.

Europa-Kommission fastslog, at tiltagene ikke udgjorde statsstøtte. Dette blev blandt andet begrundet med, at en opgradering af infrastrukturen ikke ville være en økonomisk aktivitet, og at driften af jernbanestrækningen ikke ville påvirke samhandlen mellem medlemsstaterne. Dernæst slog Europa-Kommissionen fast, at selv hvis der var tale om statsstøtte, så ville dette være foreneligt med det indre marked ifølge TEUF artikel 107(3)(b), da støtten ville rettes mod et vigtigt (infrastruktur)projekt af fælleseuropæisk interesse.

Efterfølgende har Stena Line og Scandlines anlagt sag ved EU-Retten og argumenteret for, at Europa-Kommissionens beslutning skulle annulleres. Begge færgeselskaber har argumenteret for, at støtten til projektet alligevel udgjorde statsstøtte med henvisning til forholdene vedrørende jernbanestrækningen. Ifølge parterne er driften af danske jernbaner, i højere grad end tidligere, blevet åbnet for konkurrence. Det indebærer, at støtten rettes mod en økonomisk aktivitet, som kan påvirke samhandlen mellem medlemsstaterne.

Derudover har færgeselskaberne argumenteret for, at Femern-forbindelsen ikke er et vigtigt projekt af fælleseuropæisk interesse i TEUF artikel 107(3)(b)'s forstand. De påstår dermed, at statsstøtten er uforenelig med det indre marked.

Juridiske specialer

Kontakt

Jens Munk Plum
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 11
Mob. +45 21 21 00 22
Erik Bertelsen
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 43 11
Mob. +45 20 19 74 12
Morten Kofmann
Partner (København)
Dir. +45 38 77 43 35
Mob. +45 24 86 00 40