Nyhed

Transfer pricing: Ny afgørelse om immaterielle aktiver

I en afgørelse offentliggjort 23. marts 2023 (SKM 2023.135.LSR) har Landsskatteretten korrigeret prisen for immaterielle aktiver overdraget fra et dansk datterselskab til et udenlandsk moderselskab. Afgørelsen illustrerer nogle af de skatteretlige komplikationer i koncerninterne IP-overdragelser.

Globus - sedler - pengetegn 1920x1080.jpg

Sagen

Sagen angår værdiansættelsen af immaterielle aktiver, som et dansk datterselskab overdrog til et moderselskab skattemæssigt hjemmehørende i udlandet.

Koncernen havde selv værdiansat aktiverne til DKK 168 mio., hvorimod Skattestyrelsen fandt, at værdien udgjorde DKK 1.028 mio.

Under behandlingen af sagen i Landsskatteretten blev der udmeldt syn og skøn. Skønsmændene anvendte den såkaldte DCF-metode ("dicounted cash flow") og vurderede værdien af de overdragne aktiver til DKK 574 mio.

Landsskatterettens flertal fandt, at skønsmændenes vurdering skulle lægges til grund, men med visse justeringer af de fremtidige pengestrømme:

  • Budget. Skønsmændene havde nedjusteret koncernens budget. Landsskatteretten fandt med henvisning til Transfer Pricing Guidelines (2017) pkt. 6.163 og 6.164 samt afgørelsen SKM 2020.30.LSR, at koncernens egne budgetter burde lægges til grund uden justeringer.
  • Royaltyindtægter. På tidspunktet for overdragelsen var der usikkerhed om størrelsen på visse royalties, idet selskabet havde en tvist med en tredjepart om disse. Tvisten blev løst ved forlig, inden Skattestyrelsen traf afgørelse. Skattestyrelsen mente, at royaltysatsen burde være, hvad forliget var endt med. Landsskatteretten fandt dog, at selskabets påstand om royaltys størrelse under tvisten var retvisende for værdiansættelsen på overdragelsestidspunktet for selskabet.
  • "Produkt Y". "Produkt Y" var et IP-aktiv, der var omfattet af overdragelsen, men som skønsmændene på grund af den relativt beskedne værdi ikke havde medtaget i deres opgørelse. Landsskatteretten fandt, at værdien skulle inkluderes.
  • Skatteaktiv (Tax Amortization Benefit, "TAB"). Landsskatteretten fandt med henvisning til Transfer Pricing Guidelines (2017) pkt. 6.178 og afgørelsen SKM 2020.30.LSR, at værdien af det skatteaktiv, som overdragelsen genererede, skulle tillægges, og at denne værdi skulle udgøre hele købers skatteaktiv (ikke halvdelen som fastsat af skønsmændene).

Med de ovenfor beskrevne justeringer fandt Landsskatterettens flertal, at værdien af de overdragne aktiver var DKK 875 mio.

Landskatterettens mindretal fandt, at skønsmændenes opgørelse burde lægges til grund uden justeringer.

Afgørelsen viser bl.a. vigtigheden af nøje at overveje de skatteretlige konsekvenser af IP-transaktioner - og at Landsskatteretten ikke nødvendigvis er tilbageholdende med at justere det sagkyndige skøn.

Læs mere om vores rådgivning inden for Skat

Skat 3840x2160.jpg
Speciale

Fokuseret rådgivning og procesførelse om dansk og international skatteret, VAT- samt told- og afgiftsspørgsmål.

Juridiske specialer

Kontakt

Arne Møllin Ottosen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 66
Mob. +45 20 19 74 62