Danmark

Få her en meget kort introduktion til de danske FDI-regler, som trådte i kraft i sommeren 2021.

Den 1. juli 2021 fik Danmark et tværsektorielt screeningssystem af udenlandske direkte investeringer – også kaldet Foreign Direct Investments (FDI).

Investeringsscreeningsloven

Investeringsscreeningsloven (lov nr. 842 af 10. maj 2021) finder anvendelse på investeringer og aftaler, som gennemføres efter den 31. august 2021.

Investeringsscreeningsloven indebærer:

  1. en obligatorisk tilladelsesordning  for investeringer inden for særligt følsomme sektorer. Den gælder for alle udenlandske investorer, hvis investoren opnår "direkte eller indirekte besiddelse af eller kontrol over mindst 10 pct. af ejerandelene eller stemmerettighederne eller tilsvarende kontrol ved andre midler". 
  2. en frivillig, tværsektoriel anmeldelsesordning. Ordningen gælder for investorer uden for EU/EFTA, hvis investoren opnår "besiddelse af eller kontrol over mindst 25 pct. af ejerandelene eller stemmerettighederne eller tilsvarende kontrol ved andre midler" i andre virksomheder end virksomheder inden for de særligt følsomme sektorer.

Investeringer skal forstås meget bredt og kan omfatte for eksempel også køb af aktiver og langfristede låneaftaler.

"Danske" virksomheder kan også blive anset som udenlandske efter Investeringsscreeningsloven. Det betyder, at aftaler eller investeringer indgået mellem for eksempel to danske aktieselskaber kan være omfattet af investeringsscreeningsloven.

For begge regelsæt gælder, at "særlige økonomiske aftaler", som indgås af danske virksomheder med en part uden for EU/EFTA, også omfattes, hvis den udenlandske part gennem aftalen opnår kontrol eller betydelig indflydelse med den danske virksomhed.

I tillæg til loven er der udstedt tre bekendtgørelser og et cirkulære:

Anvendelsesbekendtgørelsen

Anvendelsesbekendtgørelsen fastlægger lovens nærmere anvendelsesområde for eksempel  i forhold til de særligt følsomme sektorer, hvornår særlige økonomiske aftaler omfattes, og hvornår greenfield-investeringer (stiftelse af nye virksomheder) omfattes af investeringsscreeningsloven.

Procedurebekendtgørelsen

Procedurebekendtgørelsen fastlægger de krævede oplysninger og procedurer ved indgivelse af præscreeningsanmodninger, indgivelse af obligatoriske ansøgninger og frivillige anmeldelser. Den fastlægger også nærmere om beregningen af ejerandele, om undtagelser af koncerninterne transaktioner, og hvornår noget anses for "tilsvarende kontrol ved andre midler" end kontrol over ejerandele eller stemmerettigheder.

Fortrolighedsbekendtgørelsen

Fortrolighedsbekendtgørelsen fastlægger, at alle myndigheder, der får oplysninger i forbindelse med administrationen af investeringsscreeningsloven, skal behandle dem fortroligt.  

Samarbejdscirkulæret

Samarbejdscirkulæret fastsætter nærmere om de forskellige myndigheders bistand til Erhvervsstyrelsen og Erhvervsstyrelsens egne opgaver i relation til investeringsscreeningsloven.

Krigsmaterielloven

Foruden investeringsscreeningsloven gælder også krigsmaterielloven (lovbekendtgørelse nr. 1004 af 22. oktober 2012), som administreres af Justitsministeriet. Hvis en investering omfattes af krigsmaterielloven, finder investeringsscreeningsloven ikke anvendelse.

Krigsmaterielloven finder anvendelse, når udenlandske investorer erhverver nærmere oplistede rettigheder over danske virksomheder, som producerer:

  1. materiel, som er konstrueret til militær anvendelse, og som ikke finder civil anvendelse
  2. skydevåben og genstande, der fremtræder som skydevåben (bortset fra skydevåben, der er specielt konstrueret til jagt- og sportsbrug)
  3. ammunition, som kan anvendes til militære formål
  4. krudt og sprængstoffer
  5. komponenter og dele, som er konstrueret til at blive anvendt i materiel som nævnt i pkt. 1-4, og som ikke finder civil anvendelse.

Virksomheder, som umiddelbart omfattes af ovenstående, kan få dispensation fra særlige bestemmelser i krigsmaterielloven, blandt andet fra reglerne om investeringskontrol. En dispensation kan for eksempel  gives til virksomheder, der beskæftiger sig med sprøjtemaling og varmebehandling af komponenter.

Hvis en udenlandsk investering medfører, at nogen af de oplistede tærskler i krigsmaterielloven overskrides, skal investeringen anmeldes og godkendes forud for gennemførelsen.

Under krigsmaterielloven gælder ingen særlige regler om format og anmeldelsesprocedure, og der opkræves ikke anmeldelsesgebyr.

Regelsæt for screening af udenlandske direkte investeringer i Unionen

Den Europæiske Union har vedtaget forordning (EU) 2019/452 (gældende fra den 11. oktober 2020), som finder direkte anvendelse i alle medlemslande.

Reglerne etablerer en samarbejdsmekanisme mellem medlemslandene og Kommissionen i forbindelse med screening af FDI'er. Medlemslandene er forpligtet til at orientere hinanden og Kommissionen om enhver FDI, der undergår screening i deres jurisdiktion. Dette giver medlemslandene og Kommissionen mulighed for at fremlægge deres bemærkninger til den pågældende screening.

Medlemslandene skal tage behørigt hensyn til bemærkningerne fra de øvrige medlemslande og/eller en udtalelse fra Kommissionen. Kommissionen og medlemslandene kan desuden anmode om oplysninger og fremsætte bemærkninger over for andre medlemslande, hvis de mener, at der finder en investering sted i landet, som bør screenes.

Hvis du har spørgsmål til ovenstående, er du velkommen til at kontakte Kromann Reumerts FDI-team.

Informationen på denne side er udarbejdet som en service til vores klienter og andre interesserede parter med henblik på at give en introduktion til FDI regulering. Informationen er af vejledende karakter og kan ikke betragtes eller erstattes med juridisk rådgivning.

Kontakt

Christian Lundgren
Partner (København)
Dir. +45 38 77 45 30
Mob. +45 40 74 37 75
Bart Creve
Partner (København)
Dir. +45 38 77 45 47
Mob. +45 61 61 30 27