Udbygningsaftaler - hvordan og hvilken infrastruktur?

Anvendelsen af udbygningsaftaler har gennem de senere år været genstand for stor opmærksomhed, blandt andet vedrørende spørgsmål om, hvordan aftalerne skal indgås, og hvad der kan indgås aftale om. Ved en ændring af planloven, med virkning pr. 1. januar 2024, er området for anvendelse af udbygningsaftaler blevet udvidet. Ændringen giver grundejere mulighed for at etablere eller finansiere afværgeforanstaltninger i eller uden for det område, der planlægges for. Grundejere får derved mulighed for at gennemføre udviklingsprojekter i områder med risiko for oversvømmelse eller erosion mod at bidrage med finansieringen eller etableringen af nødvendige afværgeforanstaltninger. Vi ser nærmere på, hvad udbygningsaftaler er for en størrelse, og hvilke muligheder den nye lovændring medfører.

Veje - motorveje - biler - Infrastruktur - 1920x1080

Baggrund

Kommunerne har som udgangspunkt ansvaret for at foretage de fornødne investeringer af infrastruktur og byggemodning af et område i forbindelse med områdets udvikling. Med hjemmel i planlovens § 21 b har kommuner siden 2007 - på grundejeres initiativ - kunne indgå udbygningsaftaler med grundejere om etablering af infrastruktur. Området for udbygningsaftaler i henhold til planloven er gennem årene blevet udvidet, og udbygningsaftaler kan indgås for områder i både byzoner, landzoner samt sommerhusområder.

På den ene side giver udbygningsaftaler grundejere mulighed for at få indflydelse på den kommunale infrastruktur ved helt eller delvist at afholde udgifter til infrastrukturanlæg eller ved at udføre de pågældende anlæg, der er nødvendige for at virkeliggøre planlægningen for grundejers ejendom under visse nærmere betingelser. Det kan endvidere aftales, at omkostninger til udarbejdelse af kommuneplantillæg og lokalplan skal afholdes af grundejer, jf. planlovens § 21 c.

På den anden side vil kommunen levere det planmæssige grundlag, som er nødvendig for realisering af en grundejers projekt. Kommunen har dog - inden for de forvaltningsretlige regler - ret til at vurdere, om grundejers ønske kan imødekommes.

Det er vigtigt, at udbygningsaftaler indgås indenfor de retlige rammer, der følger af planlovens § 21 b. Vi uddyber nedenfor. Det bemærkes, at bestemmelserne i planlovens § 21 b ikke kan fraviges af grundejer eller kommunen ved aftale.

Hvem kan indgå udbygningsaftaler og på hvis initiativ?

Grundejer kan indgå udbygningsaftaler med kommunen

Planlovens § 21 b, stk. 1, har følgende ordlyd:

"På opfordring fra en grundejer kan kommunalbestyrelsen indgå en udbygningsaftale med grundejeren for områder, der i kommuneplanen er udlagt til byzone eller sommerhusområde, jf. § 11 a, stk. 1, nr. 1, samt for områder i landzone."

Kommunen kan indgå udbygningsaftaler med "grundejeren". Det er i den juridiske litteratur antaget, at grundejer kan indgå aftaler om fysisk infrastrukturanlæg og afværgeforanstaltninger på arealer, som grundejer ikke ejer. Det afgørende må være, om der er en tilstrækkelig planlægningsmæssig sammenhæng mellem grundejers påtænkte projekt på egen ejendom og den infrastruktur, som grundejer ønsker at bidrage til uden for vedkommendes ejendom.

I praksis er der endvidere eksempler på, at udbygningsaftaler er indgået via fuldmagt udstedt af grundejer til developere eller bygherrer. Der er også eksempler på, at udbygningsaftaler er indgået på baggrund af en betinget købsaftale eller en optionsret, dvs. tilfælde hvor køber eller optionshaver for en ejendom ikke er formel, tinglyst ejer på tidspunktet for indgåelse af udbygningsaftalen. I sådanne situationer har den formelle grundejer dog godkendt udbygningsaftalen.

Udbygningsaftaler skal indgås på opfordring fra grundejer

Det er afgørende, at udbygningsaftaler indgås "på opfordring fra en grundejer". Grundejer skal med andre ord indgå udbygningsaftaler på frivillig basis, det vil sige uden at opleve et pres fra kommunen. Bestemmelsen skal blandt andet forebygge kommunal magtfordrejning, herunder eksempelvis sikre mod at kommuner i planlægningen spekulerer i usaglige økonomiske hensyn eller i muligheden for at opnå privat finansiering. Kommunen har dog mulighed for at vejlede grundejere om muligheden for at indgå en udbygningsaftale.

Kommuner dokumenterer ofte frivillighedskravet ved at vedlægge udbygningsaftalen en mail fra grundejer, hvor grundejer bekræfter, at udbygningsaftalen er indgået på opfordring fra denne. Frivillighedskravet kan endvidere underbygges ved hjælp af kommunens notater og journalisering af dokumenter udarbejdet som led i kommunens sagsbehandling.

Frivillighedskravet har de seneste par år tilkaldt sig stor opmærksomhed. Ankestyrelsen har i en nylig tilsynsudtalelse fra 19. december 2023 vurderet, at en kommunes generelle praksis for indgåelse af udbygningsaftaler i perioden 2011-2021 var i strid med planlovens § 21 b, blandt andet fordi kommunen havde taget initiativ til og arbejdet aktivt for indgåelse af udbygningsaftaler. Som det fremgår af Ankestyrelsens udtalelse, er den pågældende kommune blevet stævnet i forbindelse med konkrete udbygningsaftaler, og der verserer lige nu to sager ved domstolene herom. Ankestyrelsen har ikke taget stilling til disse sager, men sagerne viser vigtigheden af, at kommunen formår at anvende og forstå de retlige rammer i planloven ved indgåelsen af udbygningsaftaler. Dette er vigtigt både for at overholde lovgivningen og for ikke at blive mødt med et tilbagebetalingskrav.

Hvilke anlæg er omfattet?

Fysisk infrastrukturanlæg - og nu også afværgeforanstaltninger

Planloven giver mulighed for at indgå udbygningsaftaler om privat finansiering af "fysiske infrastrukturanlæg". Som eksempler på fysiske infrastrukturanlæg kan fra lovens forarbejder fremhæves; etablering eller omlægning af kommunale vejanlæg og broer, etablering af kanaler og andre vandområder, stoppesteder til den kollektive transport, (cykel)stier, parkeringsanlæg, belysning og rekreative anlæg. Begrebet "fysisk infrastrukturanlæg" skal dermed forstås bredt. Udbygningsaftaler kan dog ikke omfatte offentlig service eller social infrastruktur som hospitaler, skoler og børnehaver.

Der har været usikkerhed om, hvorvidt "fysiske infrastrukturanlæg" også omfatter afværgeforanstaltninger til forebyggelse af oversvømmelse eller erosion. Denne usikkerhed er nu afklaret. Folketinget vedtog den 19. december 2023 en række ændringer til blandt andet planloven. Med virkning pr. 1. januar 2024 fremgår det udtrykkeligt af planlovens § 21 b, stk. 3, at udbygningsaftaler også kan omfatte "anlæg til sikring mod oversvømmelse eller erosion". Som eksempler fra forarbejderne på sikring mod oversvømmelse og erosion kan fremhæves diger, højvandsmur eller sluser, sandfodring eller bølgebrydere.

Den nye ændring af planloven åbner op for nye udviklingsprojekter for investorer og developere i områder med risiko for oversvømmelse eller erosion, idet det nu bliver muligt at indgå aftale om etablering af afværgeforanstaltninger til at sikre ejendomme.

Udbygningsaftaler kan som udgangspunkt ikke omfatte finansiering eller udførelse af andre offentligretlige ydelser end "fysiske infrastrukturanlæg" og "anlæg til sikring mod oversvømmelse eller erosion", eksempelvis § 25-tilladelser eller byggetilladelser.

For udbygningsaftaler gælder generelt, at aftalen kan omfatte grundejers udførelse eller finansiering af fysiske infrastrukturanlæg såvel som afværgeforanstaltninger, der ligger i eller uden for det planområde, der ønskes udvikles. Det er dog et krav, at udbygningsaftalen vedrører anlæg, der er offentligt tilgængelige, og anlæg som skal etableres for at virkeliggøre den lokalplan, der skal vedtages parallelt med indgåelsen af udbygningsaftalen. Anlæggene skal således være egnede til at indgå i en kommune- eller lokalplan.

Ved etablering af fysisk infrastruktur og afværgeforanstaltninger skal der tages højde for sektorlovgivningens regler, som eksempelvis kystbeskyttelsesloven, oversvømmelsesloven og vandløbsloven. Kommunen kan ikke ved lokalplanbestemmelser fravige reglerne i anden lovgivning, herunder eksempelvis regler om udformning og finansiering af foranstaltningerne.

Udbygningsaftaler skal opfylde ét af tre formål

Udbygningsaftaler kan ifølge planlovens § 21 b, stk. 2, kun indgås med henblik på at opnå ét af følgende tre formål:

1. Højere kvalitet eller standard af den planlagte infrastruktur

Grundejer kan bidrage til forbedringer, der sikrer et højere kvalitetsniveau end de planlagte kommunale løsninger, eksempelvis granitbelægning i stedet for asfaltbelægning eller etablering af torv med højere kvalitet (gadeudstyr, belysning mv.). Fordelen for grundejer er, at dette typisk vil forbedre værdien af grundejers ejendom.

2. Fremrykning af lokalplanlægningen for et område, der i kommuneplanens rammebestemmelser er forudsat lokalplanlagt for bebyggelse, men hvor lokalplanlægning vil være i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser.

Grundejer kan bidrage til, at udbygningen for et område kan ske på et tidligere tidspunkt end ellers planlagt, eksempelvis ved at grundejer via etablering eller finansiering tilvejebringer en tilfredsstillende infrastruktur for et vejanlæg. Fordelen for grundejer er, at det bliver muligt at påbegynde et byggeprojekt tidligere.

3. Ændring eller udvidelse af de byggemuligheder, der fremgår af kommuneplanens rammebestemmelser eller lokalplanen for det pågældende område, på betingelse af, at grundejeren kun skal bidrage til at finansiere infrastrukturanlæg, som det ikke vil påhvile kommunen at etablere.

Hvis grundejer ønsker at ændre eller udvide grundejers byggemuligheder i henhold til det gældende plangrundlag, kan grundejer finansiere infrastrukturprojekter, som det ellers ikke ville påhvile kommunen at finansiere. I modsætning til formål nr. 2 er der tale om infrastruktur, som kommunen ikke har haft til hensigt at etablere hverken nu eller i fremtiden. Grundejer kan eksempelvis finansiere udvidelsen af et vejanlægs kapacitet, som kommunen ellers ikke havde tanker om at udvide, men hvor udvidelsen betyder, at grundejer kan etablere yderligere bebyggelse i området efter en ny plan. Dette vil normalt medfører en værdiforøgelse af grundejers ejendom.

...

Det er således kun i de tilfælde, hvor grundejer (i) ønsker, at infrastrukturanlæg skal være af en særlig kvalitet, (ii) at en byggemodning skal ske hurtigere, eller (iii) hvor grundejer ønsker ændrede eller udvidede byggemuligheder, at grundejer kan indgå en udbygningsaftale og derved bidrage til udførelse eller finansiering af infrastrukturanlæg og afværgeforanstaltninger.

Grundejers ydelse skal stå i rimeligt forhold til kommunens ydelse, uanset hvilket anlæg eller hvilken foranstaltning grundejer bidrager med - og uanset om grundejers ydelse består i kapitalbidrag eller anlægsarbejder. Rimelighedsvurderingen skal foretages konkret, hvor såvel omkostninger til infrastrukturen som planomkostninger skal indgå.

Kommunal vedtagelse af udbygningsaftaler og offentlighed

Planloven stille krav om, at kommuner skal offentliggøre udkast til en udbygningsaftale samtidig med offentliggørelsen af forslaget til det kommuneplantillæg eller den lokalplan, som har tilknytning til udbygningsaftalen. Kommunen skal foretage offentliggørelsen på www.plandata.dk og kan derudover vælge at offentliggøre udkast til en udbygningsaftale på andre kanaler såsom kommunens hjemmeside.

Grundejeren er bundet af udbygningsaftalen fra planforslagets offentliggørelse. Kommunen er derimod ikke forpligtet til at indgå udbygningsaftalen med bindende virkning samt vedtage det tilknyttede plangrundlag. Kommunen vil dog sædvanligvis loyalt skulle medvirke til at vedtage plangrundlaget og udbygningsaftalen, men kommunen er ikke retligt forpligtet til at vedtage en lokalplan med et bestemt indhold. Med andre ord kan kommunen først indgå en udbygningsaftale med bindende virkning samtidig med, at lokalplanen vedtages endeligt. I praksis håndteres dette forhold oftest ved, at udbygningsaftalen betinges af dels byrådets godkendelse af aftalen, og dels af at den pågældende kommune- eller lokalplan vedtages endeligt.  

Ifølge planloven er det endvidere et krav, at "Oplysninger om udbygningsaftalen skal være offentligt tilgængelig". Ifølge planlovens forarbejder omfatter det informationer om udbygningsaftalens parter, aftalens formål, det vil sige hvilke ændringer i plangrundlaget, der foretages på baggrund af udbygningsaftalen, samt hvilke infrastrukturanlæg grundejeren skal finansiere. Kommunen skal offentliggørelse udbygningsaftalens indgåelse og aftalens indhold på www.plandata.dk - og i praksis bliver selve udbygningsaftalen ofte også offentliggjort på kommunens hjemmeside.

Vil du vide mere?

Udbygningsaftaler giver kommuner og grundejere mulighed for at indgå et samarbejde om realisering af en byudvikling eller et projekt, som ellers ikke stod til at blive realiseret i samme kvalitet, omfang eller med samme hurtighed. Såvel kommunen som grundejeren skal være opmærksomme på, at planloven stiller en række ufravigelige krav til udbygningsaftalens indgåelse og indhold.

Vores specialister i planret og fast ejendom har stor erfaring med at bistå kommuner og private aktører om projektudvikling og planforhold. Du er altid velkommen til at kontakte en af vores specialister på området, når du har behov for rådgivning.

Kontakt

Henrik Bang Thorning
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 53 09
Mob. +45 61 20 99 98
Mads U. Østergaard
Director, advokat (Aarhus)
Dir. +45 38 77 44 54
Mob. +45 61 61 30 28
Simone Færge Pedersen
Senior Associate, Advokat (Aarhus)
Dir. +45 38 77 42 03
Mob. +45 24 86 00 51
Udgivet