The land of burgers, guns and Donald Trump

Stipendiat Henrik Møller Knudsen var i efteråret 2015 et semester i udlandet for at studere amerikansk ret på South Texas College of Law i Houston, Texas. Helt oplagt for destinationen fik han studeret Oil, Gas & Mineral Law, spist sig igennem utallige burgere og skudt med en .50 kaliber Desert Eagle. 

”Coming to America”

Den gængse reaktion i vennekredsen, når jeg fortalte, at vi var 5 gæve gutter fra Aarhus, der sammen skulle på udveksling til Houston, var ”Houston, you have a problem”. Ikke desto mindre var det mere os, der havde et problem, da vi mødte den afsindige varme første gang, vi trådte ud af lufthavnen i Houston. Temperaturen sagde +40 grader celsius og læg så en meget høj luftfugtighed oveni hatten. Selvom det er en kliché, så vil den bedste beskrivelse være, at det føltes som at træde ind i en sauna. Jeg lyver ikke, når jeg siger, at man ikke kunne gå udenfor i to minutter, før sveden begyndte at hagle ned af panden. Ironisk nok er det også derfor, at Houston blandt indbyggerne er kendt som ”the coldest city in the US”; airconditions er simpelthen en nødvendighed, og de findes i alle bygninger i byen. Jeg formåede endda at fange en forkølelse (!) den første uge, ligesom vi alle skulle have sweater og jeans på, når vi skulle i skole, fordi skolen simpelthen var alt for afkølet for de fem vikinger fra Skandinavien.


South Texas College of Law

Første dag på law school gik med introduktion. Omkring 400 elever var mødt op, og mine amerikanske medstuderende havde betalt i dyre domme for at sidde i auditoriet. Allerede her værdsatte jeg for første gang på turen den danske model med fri uddannelse, da jeg kunne forstå, at mange i lokalet ville være gældsat i lang tid efter endt uddannelse. Det til trods var humøret utroligt højt hos amerikanerne – for mange var dagen realiseringen af en årelang drøm. Introduktionen sluttede desuden af med, at alle skulle aflægge ”oath of professionalism”, hvilket foregik ved, at man stående skulle lægge højre hånd på sit hjerte, mens man citerede løftet. Så var mit amerikanske eventyr ligesom skudt i gang. ”Welcome to America”. 

Cold calling og common law

Inden afrejse havde jeg valgt at følge fagene Contracts, Copyright Law, Criminal Law og Oil, Gas & Mineral Law. Contracts er pendanten til den danske aftaleret. Interessant nok er der dog betydelige forskelle mellem den danske måde at forstå løfter på og den amerikanske. Oil & Gas-industrien er ikke overraskende ”the big deal” i Texas, for ikke at sige i hele USA, så det var oplagt at tage faget, og det viste sig også at være rigtig spændende. Og så er det i øvrigt et juridisk fagområde, jeg nærmest ingen kendskab havde til på forhånd. Criminal Law havde ligesom Contracts afvigelser fra den danske opfattelse, hvilket også var gældende for Copyright Law. Alt i alt var det meget spændende at opleve forskellene mellem de to retssystemer. 

Også undervisningen er markant anderledes i USA. Begrebet ”cold calling” lærte man hurtigt, hvad betød, og det fungerer på den måde, at underviseren enten kalder dit navn op eller peger på dig, hvorefter du bedes redegøre for noget af dagens lektie i plenum – en ret nervepirrende oplevelse de første par gange for en dansk jurastuderende. 

Forberedt på cold-calling...

Eftersom USA sværger til common law, og derfor har et retssystem, der i høj grad er bygget op omkring case law, bruger man utroligt meget tid på at gå dybt ned i domme. Eksempelvis var vores lærebog i Oil & Gas 700 sider udelukkende med domme – værsgo’ at fordøje. Umiddelbart ikke noget, jeg var stor fan af. Her foretrækker jeg klart en dansk lærebog med mere struktur. 

The land of the free

Burgere, guns og Donald Trump. Sådan kunne tiden i Houston også beskrives. Jeg holdt hurtigt op med at tælle, hvor mange burgere jeg spiste – en hel del blev det i hvert fald til. Her kan jeg i øvrigt anbefale ”Five Guys Burgers and Fries”, hvor man hurtigt rammer de 1600 kalorier på en enkelt burger. Efter sådan en omgang kunne man passende tage ud og skyde med håndpistoler og maskingeværer. I Texas kræver det ikke mere end en underskrift på en waiver, før du kan stå og skyde med en .50 kaliber Desert Eagle og en fuldautomatisk riffel.

Desert Eagle-skydning

Og den frie våbenlovgivning er noget langt de fleste texanere forsvarer med næb og klør. Når der ses bort herfra, må jeg dog indrømme, at jeg blev lidt overrasket over den generelle politiske holdning blandt de texanere, jeg hang ud med. Donald Trump var på alles læber, men jeg mødte ikke mange, der sympatiserede med ham, hvilket nok må forklares med, at de store byer i Texas politisk afviger en del fra det Texas, man møder ude på prærien. Hvor man i de større byer i Texas er noget mere liberale (demokrater), finder man uden for byerne i langt højere grad de konservative (republikanere). 

Nogle ture blev det også til. Her godt kørende i det nordlige Californiaen blandt de store redwoods

Et afsluttende råd fra mig vil være: søg ud! Det sætter juraen i perspektiv, man forbedrer sit fremmedsprog (eller lærer et nyt), og sidst, men ikke mindst, får man oplevelser for livet. 

Take care,
Henrik