Facebook pålagt bøde for at afgive urigtige eller vildledende oplysninger i forbindelse med fusionen med WhatsApp

Europa-Kommissionen har pålagt Facebook en bøde på 110 millioner euro for at have opgivet urigtige eller vildledende oplysninger om muligheden for automatisk at matche brugerdata.
Af økonom Thomas Andersen

I 2014 anmeldte Facebook en fusion med WhatsApp til EU-Kommissionen. I den anledning angav Facebook ifølge Kommissionen både i fusionsanmeldelsen og i den efterfølgende informationsforespørgsel, at det ikke ville være muligt på automatisk og pålidelig vis at matche brugerdata imellem Facebook og WhatsApp.

I august 2016 offentliggjorde WhatsApp en række nye betingelser for beskyttelsen af private oplysninger, herunder muligheden for at matche WhatsApp-brugernes telefonnumre op imod identiteten på Facebooks brugere. Kommissionen sendte derfor den 20. december 2016 en meddelelse om betænkeligheder til Facebook, hvor den blandt andet meddelte Facebook, at Kommissionen havde fundet ud af, at det allerede var teknisk muligt at matche de pågældende brugerdata i 2014 – i modsætning til, hvad Facebook tidligere havde oplyst.

Selv om Facebook nu skal betale en betragtelig bøde for at have afgivet urigtige eller vildledende oplysninger, får det dog ingen betydning for selve fusionen, som i sin tid blev godkendt. Det skyldes, at Kommissionen allerede i forbindelse med godkendelsesbeslutningen foretog en "selv hvis"-analyse af det tilfælde, at der kunne foretages data-matching.

Læs EU-Kommissionens pressemeddelelse

Læs EU-Kommissionens godkendelsesbeslutningDenne artikel blev udgivet i et nyhedsbrev af 6. juni 2017, hvor også disse artikler indgik: