Vi vil gøre en forskel - uden løftede pegefingre

Må en 16-årig dele et billede af sin halvafklædte 14-årige kæreste på sociale medier, hvis hun giver ham lov? Kan man blive straffet, hvis man passivt ser til, mens andre udøver grov vold? Og hvordan er det nu med alkohol og stoffer? Er det lovligt, når reklamer viser bare bryster? Og hvornår er der egentlig tale om markedsføring på sociale medier?

I efteråret besøgte Lisbeth, Line, Kasper, Anders og Mette i alt fem 9. klasser på Sortedamskolen og Nørrebro Park Skole i København. Ved begge besøg blev holdet mødt af engagerede og reflekterede unge mennesker, der var nysgerrige på både juraen og det at være advokat.

9.klasse-elever er en målgruppe, der med en spredning på 14 til 16 år befinder sig et rigtig spændende sted i forhold til loven. Nogle af dem er stadig under den kriminelle lavalder, mens andre kan opleve store konsekvenser ved uhensigtsmæssige handlinger. Derfor var der mange spændende emner at tage fat på.

Vi snakkede bl.a. med dem om, hvad konsekvenserne kan være, hvis man overtræder straffelovens bestemmelser om medvirken, og hvad der skal til for, at man kan dømmes for medvirken. Det gjorde vi med udgangspunkt i Ry-sagen, hvor fire drenge blev dømt for bl.a. at kaste en molotovcocktail på en anden dreng. Vi kom også omkring en af verdens mest indtjenende YouTube-stjerner PewDiePie, der har været anklaget for både antisemitisme og racisme og som konsekvens heraf bl.a. har mistet en millionkontrakt med Disney.


Vi havde også sponsorerede indlæg på blogs og sociale medier samt ulovlig markedsføring i reklamer på dagsordenen. Her viste vi bl.a. eleverne nogle af de reklamer, der gennem tiden har været forbi Forbrugerombudsmandens bord. Det gav anledning til både fnis og forargelse. Hvor "Der er så meget kvinder ikke forstår"-reklamen fra Oddset blev accepteret som satire, var der mindre imødekommenhed over for Cultshaker-reklamerne med nøgne overkroppe og UngRejs' opfordring til at holde sig vågen i mere end 48 timer i træk. 


 

"Det var virkelig fedt at se, at de emner, vi tog op, allerede var emner, som optog eleverne meget, og som de havde reflekteret over. Derfor var der også virkelig mange gode spørgsmål til reglerne, som vi så kunne forsøge at besvare og diskutere, og forhåbentlig fik de en bedre forståelse for, hvorfor loven nu engang er, som den er, og hvad den er til for. Vi prøver at gøre den næste generation voksne klogere på, hvad man må og ikke må - og naturligvis hvad der sker, hvis man gør det alligevel. Forhåbentlig kan vi bidrage til, at de unge mennesker, vi er ude hos, får respekt for loven, men også at de kommer til at interessere sig for den." - Anders Lytzhøft-Olsen, advokatfuldmægtig

Kromann Reumert har med udgangspunkt i vores overordnede CSR-strategi om at støtte børn, unge og uddannelse gennem flere år samarbejdet med skoler i København. Projektet har været ført an af advokat Inneke Padilla Wolthoorn.