Nyhed

Hvornår er det nødvendigt at ansøge om landzonetilladelse?

Der er mange regler, som gør, at du ikke uden videre kan opføre nye bygninger eller lave om- og tilbygninger på din landbrugsejendom. I denne nyhed sætter vi fokus på, hvornår du skal søge om en landzonetilladelse, og hvad konsekvenserne kan være, hvis du "glemmer" det.

Landbrugsejendom - gård - dronebillede - 3840x2160

Som udgangspunktet skal du søge om landzonetilladelse hver gang, du ønsker:

  • at udstykke din landbrugsejendom, f.eks. fordi du ønsker at ændre et matrikelskel i forbindelse med en handel af jord
  • at opføre nye bygninger på din landbrugsejendom
  • at foretage visse om- og tilbygninger på din landbrugsejendom. Det inkluderer også istandsættelser, der er så omfattende, at de reelt kan sidestilles med nyopførelser
  • at ændre anvendelsen af dine eksisterende bygninger eller arealer, f.eks. hvis du ønsker at etablere flere boligenheder i en eksisterende bygning eller benytte en tidligere driftsbygning til galleri eller butik.

Almindelig vedligeholdelse såsom udskiftning af et tag kræver ikke tilladelse. Indvendige ændringer i en bygning kræver heller ikke tilladelse, så længe der ikke sker en ændret anvendelse af bygningen.

"Som udgangspunkt" betyder dog "ikke altid"

Der er (heldigvis) flere undtagelser fra "udgangspunktet" om, at der skal søges om landzonetilladelse i ovenstående tilfælde. Her følger nogle eksempler på, hvad du ‒ på visse betingelser ‒ kan foretage uden en landzonetilladelse:

a) Du kan opføre "erhvervsmæssigt nødvendige" bygninger og boliger på din landbrugsejendom. Undtagelsen forudsætter, at bygningen/boligen er nødvendig for landbrugsejendommen eller landbrugsbedriften, og at bygningen/boligen opføres i tilknytning til ejendommens øvrige bygninger

b) Du kan lave om- og tilbygninger på din landbrugsejendoms stuehus, så længe det samlede areal ikke overstiger 500 m2

c) Du kan opføre garager, carporte, udhuse, drivhuse og lignende bygninger på maks. 50 m2, så længe de opføres i tilknytning til dit stuehus

d) Du kan opføre eller indrette en medhjælper- eller aftægtsbolig i forbindelse med et generationsskifte. Undtagelsen forudsætter, at din landbrugsejendom er på over 30 ha, og at boligen opføres i tilknytning til ejendommens øvrige bygninger

e) Du kan anvende overflødiggjorte landbrugsbygninger eller et overflødiggjort stuehus (der er ældre end 5 år) til bolig, håndværks- og industrivirksomhed, mindre butikker (på maks. 250 m2), liberale erhverv, forenings- og fritidsformål eller lager- og kontorformål. Undtagelsen forudsætter, at den ændrede anvendelse ikke medfører, at bygningen skal om- eller tilbygges væsentligt

f) Du kan udvide en mindre virksomhed med indtil maks. 500 m2, når virksomheden ligger i en tidligere landbrugsbygning, og virksomheden ligger uden for landsbybebyggelser og lokalplanlagte områder.

Kan jeg så bare gå i gang, hvis mit projekt er omfattet af én af undtagelserne?

Nej. Selv om der ikke kræves landzonetilladelse til et projekt, kan der være andre regler, som også kan begrænse dine muligheder for at opføre nye bygninger og lave om- og tilbygninger mv. Du bør f.eks. også være opmærksom på: 

  • byggeloven og bygningsreglementet
  • landbrugsloven
  • reglerne om skovbyggelinjer, strandbeskyttelseslinjer og sø- og åbeskyttelseslinjer
  • reglerne om fredskovspligtige arealer samt fortidsmindelinjer og kirkebyggelinjer
  • … og mange flere. 
     

Desuden kan der findes begrænsninger i f.eks. tinglyste servitutter og i den retspraksisudviklede 'naboret'.

Om reglerne og begrænsningerne har betydning for netop dit projekt afhænger af din ejendom og dit projekt. 

Det kan være svært at overskue de mange regler og begrænsninger…

… og konsekvenserne af ikke at overholde dem kan være alvorlige. Du kan blandt andet risikere at blive påbudt at skulle rive en nyopført bygning ned. 

Du skal søge om landzonetilladelse hos din kommune, men flere af de andre regler varetages af andre myndigheder, så det er ikke altid nok at henvende sig til kommunen.

Det er derfor vigtigt at få god rådgivning, inden du begynder at opføre nye bygninger eller foretage om- og tilbygninger på din landbrugsejendom. 

Det er sjældent lettere at få tilgivelse end at få tilladelse.

Juridiske specialer

Kontakt

Mikkel Vindfeldt
Associate, Advokat (Aarhus)
Dir. +45 38 77 42 74
Mob. +45 24 86 00 29