Nyhed

Bestyrelsens kollektive egnethed i pengeinstitutter og realkreditinstitutter – Finanstilsynet sætter nye rammer

Finanstilsynet udstedte den 30. marts 2020 en ny vejledning om vurderingen af bestyrelsens kollektive egnethed i pengeinstitutter, realkreditinstitutter og deres holdingselskaber. Vejledningen omhandler den pligt, som institutternes bestyrelser har i henhold til lov om finansiel virksomhed, til at sikre, at deres medlemmer har tilstrækkelig kollektiv viden, faglig kompetence og erfaring til at kunne forstå institutternes aktiviteter og de risici, der er forbundet med aktiviteterne.

Bestyrelseslokale - møde - sorte læderstole- sort bord - 3840x2160

Institutterne skal ved evalueringen tage afsæt i virksomhedens:

  • Størrelse, struktur og forretningsområder (både i forhold til udbudte produkter og tjenesteydelser og i forhold til geografi)
  • Typer af risici i forretningsmodellen
  • Særlige eksponeringer i form af koncentration på segmenter eller andre afhængigheder.

Der er ikke nogen formkrav til bestyrelsernes selvevaluering. Finanstilsynet henviser dog til, at institutterne kan benytte det skema, der er udviklet til formålet af EBA og ESMA.

For institutterne er det værd at være opmærksom på, at selvevalueringen ikke kun skal ske årligt, men også i forbindelse med væsentlige ændringer i forretningsmodellen, ved fratrædelser og andre forhold, der gør det relevant at genbesøge vurderingen af bestyrelsens kollektive egnethed. Ifølge vejledningen bør bestyrelserne endvidere overveje periodisk at anvende ekstern bistand til evalueringen af den kollektive egnethed. Evalueringen skal dokumenteres.

Hvis evalueringen viser, at bestyrelsen mangler de nødvendige kompetencer, betyder det, at bestyrelsen skal opkvalificeres enten ved uddannelse eller ved tilførsel af nye kræfter. I modsat fald er konsekvensen ifølge vejledningen, at instituttet bør ophøre med at være aktivt på områder, hvor bestyrelsens samlede kompetencer er utilstrækkelige og undlade at gå ind på nye forretningsområder.

Vejledningen stiller konkrete krav til sammensætningen af bestyrelserne for pengeinstitutter i gruppe 1 og 2 samt realkreditinstitutter. Selv om sådanne faste krav i en vejledning må anses for tvivlsomme ud fra en forvaltningsretlig betragtning, vil det alligevel være tilrådeligt for institutterne at tage hensyn til dem ved bestyrelsernes selvevalueringer.

EBA og ESMA

Ifølge vejledningen skal den læses i sammenhæng med de fælles retningslinjer fra EBA og ESMA (EBA/GL/2017/12 (ESMA71-99-598)), som Finanstilsynet tilsluttede sig med virkning fra primo 2019. Under hensyn til de meget specifikke krav, som retningslinjerne fra EBA og ESMA indeholder, er det spørgsmålet, om de i tilstrækkelig grad er indarbejdet i den danske regulering. Uanset dette vil det dog være tilrådeligt for institutterne også at orientere sig i de europæiske retningslinjer.

Læs Finanstilsynets vejledning.

Læs EBA og ESMAs retningslinjer, hvor du også finder det tilhørende skema til selvevaluering.

Juridiske specialer

Kontakt

Jacob Høeg Madsen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 58
Mob. +45 40 30 30 16
Jens Steen Jensen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 43 46
Mob. +45 24 86 00 04
Jeppe Buskov
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 15
Mob. +45 24 86 00 18