Nyhed

Grøn boligaftale 2020: 30 milliarder til renovering af almene boliger

I forlængelse af statsministerens tale den 1. maj i år har en række partier indgået "Grøn boligaftale 2020". Aftalen indebærer, at der afsættes 30 milliarder kroner til renovering af almene boliger i perioden 2021-2026, herunder en fremrykket indsats allerede i indeværende år på 12 milliarder. En delvis udmøntning af boligaftalen i form af en ændring af almenboligloven med en forhøjelse af investeringsrammen i indeværende år er allerede vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 16. juni 2020.

Almennyttige boliger - lejligheder - højhus nedefra - 3840x2160

Den grønne boligaftale skal blandt andet hjælpe dansk økonomi, forbedre boliger og have fokus på grønne tiltag, som også aftalens titel angiver. Det er håbet, at aftalen ‒ udover at "sparke" dansk økonomi i gang ‒ sikrer øget beskæftigelse i bygge- og anlægssektoren, også for større lokale entreprenører.

En række af temaerne i aftalen skal nu konkretiseres i det videre forløb.

I det følgende gennemgår vi udvalgte temaer fra den grønne boligaftale og de underliggende faktaark vedrørende boligaftalen. 

Økonomien i den grønne boligaftale 2020

Aftalen øremærker i alt ca. 30 milliarder kroner i perioden 2021-2026 fra Landsbyggefonden til renovering i den almene sektor. Af disse fremrykkes ca. 18 milliarder kroner til 2020-2021 (12 milliarder kroner til 2020, ca. 6 milliarder kroner til 2021) til afvikling af renoveringsprojekter på Landsbyggefondens venteliste. 

Størstedelen af den afsatte økonomi målrettes renovering af almene boliger, og der er primært fordelt økonomi til byggeskader og sunde boliger, tilgængelighed og ombygninger. 

Afvikling af Landsbyggefondens venteliste

Der er ca. 450 prækvalificerede renoveringsprojekter på Landsbyggefondens venteliste. Det er forventningen ‒ blandt andet som følge af den ekstraordinære fremrykning af de ca. 18 milliarder kroner ‒ at omkring 90 % kan opnå tilsagn indenfor få måneder, og at størstedelen af projekterne gennemføres inden for 15 måneder.

Som led i aftalen foreslås en todelt afviklingsmodel, som består i 

  1. en grøn screening
  2. en revurdering af projekter med stort energieffektiviseringspotentiale med henblik på en grønnere almen sektor. 

Den grønne screening skal foretages for at afdække, om der "med totaløkonomisk langsigtet balance kan arbejdes med supplerende energitiltag…" Disse projekter forventes at få tilsagn i løbet af 2020.

Revurderingen af projekterne med stort energieffektiviseringspotentiale (lavere end energimærke D eller uoplyst energimærke og højt energiforbrug) skal være grundigere end den grønne screening. Disse projekter forventes at få tilsagn i 2021.

Landsbyggefonden vil udarbejde en vejledning om klima- og energitiltag m.v. til brug for udarbejdelse af grønne screeninger og revurderinger.

Ministeriet vil følge ventelistens afvikling. Det vil være muligt at udskyde projekter eller begrænse aktiviteten, hvis det viser sig nødvendigt på grund af konjunktursituationen.

Fokus på grønne initiativer ‒ nyt grønt tildelingskriterium

Aftalen bærer præg af, at den almene sektor skal have fokus på grønne investeringer. Det har afstedkommet en beskrivelse af et nyt "grønt tildelingskriterium", som skal motivere til gennemførelse af energibesparende og grønne klimatiltag.

Projekterne på ventelisten prioriteres i dag efter "trangskriteriet" (akutte behov over mindre akutte behov). Trangskriteriet skal efter aftalen suppleres af det "grønne tildelingskriterie". Som eksempel angives, at af to lige trængende projekter, vil det mest grønne blive prioriteret først.

Flere uddannelses- og praktikpladser

Med COVID-19's indtog i Danmark i dansk økonomi er der behov for at sikre uddannelses- og praktikpladser. Som led i boligaftalen forhøjes målsætningen fra 12 % til 14 % praktikpladser af de beskæftigede ved alment nybyggeri og renovering, som støttes af Landsbyggefonden.

Der peges på aftalerne mellem almene boligorganisationer som bygherrer og de udførende entreprenører som et effektivt redskab til at fremme uddannelses- og praktikpladser.

Øvrige elementer i boligaftalen

Foruden ovenstående indeholder boligaftalen en lang række yderligere temaer, blandt andet:

  • grønne tilskudspuljer til bæredygtige løsninger og digitalisering
  • nedsættelse af en arbejdsgruppe, der skal undersøge mulighederne for flere billige almene boliger
  • øget indsats for bedre tilgængelighed i almene boliger
  • fokus på digitalisering
  • nedrivning
  • opdatering af støttesystem med henblik på gennemsigtighed
  • almene boliger på småøerne m.v.

Det bliver spændende at følge konkretiseringen af aftalens elementer og realiseringen af aftalen. 

Der er ingen tvivl om, at den almene sektor og tilførslen af betydelige ekstra midler er tiltænkt en væsentlig rolle i forsøget på at komme gennem udfordringerne, som COVID-19-krisen har skabt. Samlet set er det en spændende tid for den almene sektor, og det er ‒ måske nu mere end nogensinde ‒ vigtigt, at aktørerne i den almene sektor er opmærksomme på de gældende rammer og de kommende ændringer og tendenser.

Juridiske specialer

Kontakt

Jacob Møller
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 43 63
Mob. +45 20 19 74 05
Henrik Bang Thorning
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 53 09
Mob. +45 61 20 99 98
Frederik Bjerre von Fintel
Senior Associate, Advokat (Aarhus)
Dir. +45 38 77 43 71
Mob. +45 61 63 54 28