Nyhed

COVID-19: Nyt lovforslag om ændring af reglerne om rekonstruktion

Regeringen fremsatte den 21. oktober 2020 et lovforslag, der skal forbedre mulighederne for, at virksomheder, der er levedygtige men har forbigående økonomiske vanskeligheder, kan videreføres i stedet for at blive erklæret konkurs. Lovforslaget skal behandles i Folketinget den 10. november 2020. Vi giver her et overblik over de væsentligste ændringsforslag.

Virksomhed - konkurs - covid - maske  mappe - mand - møde - 3840x2160

De foreslåede regler bygger på dele af Konkursrådets forslag fra juli 2020 (omtalt i vores nyhed Konkursrådet foreslår ændringer af regler om rekonstruktion), hvor Konkursrådet i anledning af COVID-19-pandemien foreslog en række ændringer af de gældende regler om rekonstruktion. Konkursrådets forslag byggede på et ønske om at smidiggøre rekonstruktionsbehandlingen ved at lette mulighederne for at overdrage virksomheder, nedsætte omkostningerne forbundet hermed og sikre lønmodtagerne en retsstilling svarende til deres retsstilling i tilfælde af konkurs. 

Regeringen fastslår dog, at lovforslagets ændringer til rekonstruktionsreglerne hverken er emne- eller tidsmæssigt begrænset til COVID-19-situationen. De foreslåede ændringer omfatter således også virksomheder, der er kommet i økonomiske vanskeligheder af andre grunde end COVID-19, ligesom de foreslåede regler også vil gælde efter COVID-19-pandemien er overstået.

Vi vurderer, at hovedparten af forslagene er velegnede til at smidiggøre reglerne ved rekonstruktionsbehandling. Særligt muligheden for at gennemføre en "fast-track" virksomhedsoverdragelse uden forudgående stadfæstelse af et rekonstruktionsforslag samt udvidelse af Lønmodtagernes Garantifonds dækning ved en overdragelse fra en virksomhed i rekonstruktion kan muliggøre, at flere værdier og arbejdspladser kan bevares ved rekonstruktion af nødlidende virksomheder.

De væsentligste ændringer til de nuværende rekonstruktionsregler kan opsummeres således:

  • Det er ikke obligatorisk, at der udpeges en regnskabskyndig tillidsmand.
  • Rekonstruktøren kan begære udsættelse af vedtagelse af rekonstruktionsplanen med op til fire uger uden yderligere begrundelse.
  • Der er ikke krav om sikkerhedsstillelse for en evt. efterfølgende konkursbehandling.
  • Virksomheden tages ikke automatisk under konkursbehandling, hvis rekonstruktionen ikke gennemføres.
  • Der kan gennemføres en "fast-track" virksomhedsoverdragelse uden vedtagelse og stadfæstelse af et rekonstruktionsforslag.
  • Dækning hos Lønmodtagernes Garantifond udvides, og en erhverver af en virksomhed i rekonstruktion indtræder kun i forpligtelser for tiden efter rekonstruktionens indledning.

Ingen obligatorisk udpegning af en regnskabskyndig tillidsmand

Efter de nugældende regler skal der ved indledningen af rekonstruktion udpeges en regnskabskyndig tillidsmand (typisk en revisor), uanset hvilken virksomhed som forsøges rekonstrueret. Det medførte ofte store omkostninger i den indledende fase af processen, idet tillidsmanden ikke må være virksomhedens egen revisor. Efter lovforslaget skal der kun udpeges en regnskabskyndig tillidsmand, hvis virksomheden selv beder om det ved indledningen af rekonstruktion, eller hvis rekonstruktøren eller kreditorer, der udgør mindst 25 % af de stemmeberettigede kreditorer, anmoder om det på et senere tidspunkt. Rekonstruktøren kan dog fortsat på et hvilket som helst stadie i rekonstruktionsbehandlingen antage fornøden regnskabskyndig bistand.

Mulighed for udsættelse af fristen for vedtagelse af rekonstruktionsplan uden yderligere begrundelse

Efter de nugældende regler kan rekonstruktøren og tillidsmanden anmode om udsættelse af drøftelsen af forslaget til rekonstruktionsplan på 4-ugersmødet i skifteretten med op til fire uger, hvis særlige grunde taler for det. Efter lovforslaget skal 4-ugersmødet fortsat holdes, men rekonstruktøren kan anmode om udsættelse af selve drøftelsen af forslaget til rekonstruktionsplan ‒ og dermed udsætte fristen for vedtagelse af en rekonstruktionsplan ‒ med op til fire uger uden yderligere begrundelse. Et flertal (efter fordringernes beløb) af de stemmeberettigede kreditorer kan dog stadig nedstemme en udsættelse, hvis dette flertal udgør mindst 25 % af de kendte stemmeberettigede kreditorer.

Ikke krav om sikkerhedsstillelse for efterfølgende konkurs

Efter de nugældende regler er indledning af rekonstruktionsbehandling betinget af, at rekvirenten stiller sikkerhed for omkostningerne ved en evt. efterfølgende konkursbehandling. Sikkerhedsstillelsen har efter praksis samme størrelse som ved indlevering af en konkursbegæring, dvs. 30.000 kr. eller 40.000 kr. afhængig af den enkelte skifteret. Det gælder også, hvis det er virksomheden selv, der anmoder om indledning af en rekonstruktion. Efter lovforslaget ophæves dette krav for at mindske den likviditetsmæssige belastning af virksomheden, som forsøges rekonstrueret.

Ikke automatisk konkurs ved mislykket rekonstruktion

Efter de nugældende regler kan en virksomhed ikke træde ud af en rekonstruktion, medmindre der enten vedtages en rekonstruktion, som indeholder en tvangsakkord og/eller en virksomhedsoverdragelse, eller at virksomheden er blevet solvent. 

Efter lovforslaget kan en virksomhed ‒ indtil der er vedtaget en rekonstruktionsplan (dvs. indenfor de første 4-8 uger) ‒ træde ud af en indledt rekonstruktion, uden at det automatisk medfører, at virksomheden tages under konkursbehandling, som tilfældet er i dag. Rekonstruktøren skal dog i det tilfælde give meddelelse til kreditorerne om, at rekonstruktionen er ophørt, så kreditorerne har mulighed for at indgive en konkursbegæring og bevare den oprindelige fristdag, der blev etableret ved indgivelse af rekonstruktionsbegæringen. Samtidig indeholder lovforslaget et forslag om en efterfølgende karensperiode på én måned, så skifteretten skal afvise en ny rekonstruktionsbegæring, hvis den indgives mindre end én måned efter afslutningen af en forudgående rekonstruktionsbehandling, som ophører, uden at der er vedtaget en rekonstruktionsplan. 

Det medfører dels, at virksomheden "fredes" fra yderligere rekonstruktionsbegæringer ‒ men ikke fra konkursbegæringer ‒ fra kreditorer i en måned, efter at en mislykket rekonstruktion er ophørt, dels at virksomheden ikke efter rekonstruktionens ophør kan afværge en konkursbegæring ved at indgive en ny begæring om rekonstruktion. 

En konkursbegæring indgivet i samme periode skal ikke afvises, uanset hvem den indgives af, og lovforslaget indebærer, at der er en formodning om, at virksomheden er insolvent, når virksomheden har været under rekonstruktion inden for de foregående tre uger forud for indgivelsen af konkursbegæringen. 

Mulighed for "fast-track" virksomhedsoverdragelse

Ifølge de nugældende regler må en virksomhedsoverdragelse under en rekonstruktionsbehandling kun ske i overensstemmelse med et rekonstruktionsforslag, der er godkendt af et flertal af kreditorerne og stadfæstet af skifteretten. Regeringen foreslår med lovforslaget, at det bliver muligt at foretage en virksomhedsoverdragelse under en rekonstruktionsbehandling efter en hurtig og enkel "fast-track"-procedure. Den forudsætter, at overdragelsen sker med rekonstruktørens samtykke kombineret med kreditorernes tilslutning, men ikke indebærer vedtagelse og stadfæstelse af et rekonstruktionsforslag.

Forslaget indebærer således, at der, inden der er vedtaget en rekonstruktionsplan, kan gennemføres en virksomhedsoverdragelse med rekonstruktørens samtykke, hvis det skønnes at være hensigtsmæssigt for at bevare værdien af virksomheden, forudsat at et flertal (efter fordringernes beløb) af de stemmeberettigede kreditorer ikke har indsigelser til overdragelsen. 

Hvis en sådan "fast-track" virksomhedsoverdragelse ønskes gennemført, skal rekonstruktøren sende en meddelelse om indholdet af overdragelsen til skifteretten og samtlige kendte kreditorer og andre som berøres af rekonstruktionsbehandlingen ‒ bortset fra virksomhedens medarbejdere. Herefter er virksomhedsoverdragelsen gennemført, medmindre et flertal (efter fordringernes beløb) af de stemmeberettigede kreditorer inden fem hverdage efter rekonstruktøren har afsendt meddelelsen fremsætter indsigelser imod overdragelsen overfor rekonstruktøren. Rekonstruktøren skal herefter senest fem hverdage efter udløbet af indsigelsesfristen sende meddelelse til samme modtagerkreds om, hvorvidt overdragelsen er gennemført.

Ifølge forslaget er der ikke krav om, at rekonstruktørens meddelelse om indholdet af den påtænkte overdragelse skal indeholde oplysning om værdiansættelse af virksomhedens aktiver. I realiteten vil det dog være en fordel i forhold til at skabe opbakning hos kreditorerne til overdragelsen, hvis der forinden er indhentet en værdiansættelse, eller hvis der via en salgsproces er gennemført en afsøgning efter købere i markedet til brug for kreditorernes vurdering af aftalen.

Samtidig foreslås der indført en generel pligt for rekonstruktøren ‒ svarende til den forpligtelse, der påhviler kuratorer ‒ til at give meddelelse til politiet om oplysninger, der giver grundlag for politimæssig efterforskning mod virksomheden eller andre. Forpligtelsen vil påhvile rekonstruktøren, uanset om der under rekonstruktionen gennemføres en "fast-track" virksomhedsoverdragelse. Men forslaget til ændringen udspringer af, at en rekonstruktion efter de foreslåede regler om "fast-track" virksomhedsoverdragelse vil kunne gennemføres, uden at der fremlægges et rekonstruktionsforslag, hvori der ville skulle redegøres for evt. strafbare forhold.

Dækning af medarbejderforpligtelser ved virksomhedsoverdragelse under en rekonstruktion 

Efter de nuværende regler indtræder en erhverver af en virksomhed i rekonstruktion i alle forpligtelser overfor virksomhedens medarbejdere både for tiden inden og efter indledning af rekonstruktionsbehandlingen. Det betyder, at det efter gældende ret ikke er muligt at lade Lønmodtagernes Garantifond dække lønkrav mv. forud for rekonstruktionsbehandlingen eller overdrage aktiviteterne fra virksomheden med en reduceret medarbejderstab. Til sammenligning indtræder en erhverver af en virksomhed i konkurs kun i medarbejdernes krav for tiden efter konkursens indledning, ligesom det er muligt at "skære virksomheden til" inden en overdragelse. 

Lovforslaget indeholder forslag om, at erhververens retsstilling er den samme, uanset om en virksomhedsoverdragelse foretages under en rekonstruktions- eller konkursbehandling. En erhverver indtræder således i begge tilfælde kun i krav, der vedrører tiden efter rekonstruktionens eller konkursens indledning.

Lønmodtagernes Garantifonds dækning af medarbejderkrav foreslås desuden udvidet. Lønmodtagernes Garantifond skal dermed fremover foretage udbetaling af lønrestancer mv. allerede ved indledning af virksomhedens rekonstruktionsbehandling for så vidt angår krav fra medarbejdere, der er opsagt og fritstillet før eller under rekonstruktionsbehandlingen. Lønkrav mv. fra de medarbejdere, som fortsat er beskæftiget i virksomheden efter indledning af rekonstruktionsbehandlingen, vil fortsat skulle afholdes af virksomheden selv. Det gælder også de forpligtelser, som måtte vedrøre perioden før indledning af rekonstruktionen. Dog kan krav fra sådanne medarbejdere på op til én måneds løn, der forfaldt før rekonstruktionens indledning, samt krav på indtil tre måneders løn, der forfalder efter rekonstruktionens indledning, betales af Lønmodtagernes Garantifond som led i fondens låneordning for arbejdsgivere under rekonstruktionsbehandling, hvis rekonstruktøren samtykker til dette og dermed ophøjer Lønmodtagernes Garantifonds tilbagebetalingskrav til § 94-status.

Enkelte af Konkursrådets forslag er dog ikke fremsat som led i lovforslaget, f.eks. den af Konkursrådet foreslåede regel om, at virksomhedspant ikke "fryses" ved indledning af rekonstruktion. Det forslag er dog ikke forkastet, men udskudt til en mere gennemgribende evaluering og mulig ændring af reglerne om virksomhedspant. Hvis lovforslaget bliver vedtaget vil et tinglyst virksomhedspant derfor fortsat "fryse" ved indledningen af en rekonstruktion.

Kontakt

Christian Jul Madsen
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 44 52
Mob. +45 20 19 74 83
Teis Gullitz-Wormslev
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 85
Mob. +45 61 20 35 36