Nyhed

Hvad sker der med EU-varemærker- og designs, når Brexit bliver en realitet?

Når overgangsperioden, som er fastsat i udtrædelsesaftalen mellem EU og Storbritannien, forventeligt udløber den 31. december 2020, vil EU-regler på varemærke- og designområdet ikke længere gælde i Storbritannien. Det betyder, at der indtræder en række ændringer for EU-varemærker og -designs, som rettighedshavere skal være opmærksomme på.

Brexit - UK - Europa - kuffert - design - flag - Storbritanien - 3840x2160

Registrerede varemærker og designs 

EU-varemærker og -designs, som allerede er registreret, vil pr. 1. januar 2021 overgå til det nationale system i Storbritannien. Disse vil herefter være omfattet af lovgivningen i Storbritannien. Omfanget af den nationale registrering af rettighederne i Storbritannien kommer dog til at svare til EU-registreringen. Det betyder, at rettighederne bevarer deres prioritet og indhold fra EU-systemet. 

Overgangen til det britiske system betyder desuden, at fremtidige fornyelser skal ske til de britiske myndigheder, ligesom rettighederne kan anfægtes, overdrages og licenseres i Storbritannien uafhængigt af EU-registreringen.

De britiske myndigheder vil ikke opkræve gebyrer i forbindelse med overgangen af rettighederne til det nationale britiske system. De vil samtidig heller ikke udstede nationale registreringsbeviser for de rettigheder, som er overgået fra EU-systemet. 

Uregistrerede designs 

Uregistrerede EU-designs nyder beskyttelse på i alt tre år. Pr. 1. januar 2021 vil uregistrerede EU-designs, som allerede er beskyttet efter EU-reglerne, fortsat nyde beskyttelse i Storbritannien i den resterende beskyttelsesperiode. 

Storbritannien etablerer et lignende selvstændigt system for uregistrerede designs, som også vil give beskyttelse i tre år – dog kun i Storbritannien. Det nye system for uregistrerede designs kaldes for "supplementary unregistered design" (SUD). En designbeskyttelse under SUD-systemet vil blive etableret, hvis første offentliggørelse af designet er sket i Storbritannien. Er designet først offentliggjort i EU, vil det altså ikke være beskyttet under SUD-systemet, og det kan endda være nyhedsskadeligt for det uregistrerede design under SUD-systemet i Storbritannien. Tilsvarende kan første offentliggørelse af et uregistreret design i Storbritannien være nyhedsskadeligt for et uregistreret EU-design. Vi anbefaler derfor, at rettighedshavere fremover, inden offentliggørelsen af et design, nøje overvejer, om rettighedshaveren vil offentliggøre det i EU eller Storbritannien.

Storbritannien har allerede et eksisterende system for uregistrerede designs, som giver beskyttelse i op til 15 år. Efter den 1. januar 2021 vil dette system fortsat eksistere sammen med det nye SUD-system. Kriterierne for at etablere et uregistreret design under det allerede eksisterende system ændres dog. 

Efter det allerede eksisterende system kan et uregistreret design, indtil den 31. december 2020, stiftes af personer, som er bosiddende i EU, eller af virksomheder, som hører hjemme i et EU-medlemsland. I denne periode kan aktiviteter inden for EU, men uden for Storbritannien, være nok til at stifte en uregistreret designret efter det eksisterende britiske system. 

Efter den 31. december 2020 vil reglerne om uregistrerede designs efter det allerede eksisterende system begrænses til at gælde for personer, som er bosiddende i Storbritannien, og virksomheder, som hører hjemme i Storbritannien.

Verserende ansøgninger

Ansøgninger hos EUIPO, som er verserende, når overgangsperioden udløber, vil ikke automatisk overgå til det nationale system i Storbritannien. Hvis rettighedshaveren ønsker at opnå beskyttelse af rettigheden i Storbritannien, skal denne ansøge om en national beskyttelse af rettigheden. I forbindelse med ansøgningen skal rettighedshaveren betale et ansøgningsgebyr til de nationale myndigheder i Storbritannien.

Nationale ansøgninger, som indgives inden for ni måneder efter overgangsperiodens udløb, altså inden den 30. september 2021, vil bevare deres prioritet fra EU-ansøgningen. Det betyder, at beskyttelsen af den nationale registrering i Storbritannien allerede indtræder fra det tidspunkt, EU-ansøgningen er indgivet. 

Vores rådgivning

Hos Kromann Reumert har vi forberedt os grundigt på overgangsperiodens udløb, så vi er klar til fortsat at håndtere vores klienters rettigheder og sikre, at de uden besvær overgår til det nationale britiske system. 

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker hjælp til at håndtere dine rettigheder eller har spørgsmål til, hvad Brexit kommer til at betyde for dig og din virksomhed.

Juridiske specialer
IP

Kontakt

Kolja Staunstrup
Partner (København)
Dir. +45 38 77 43 91
Mob. +45 61 61 30 30
Tugba Karacan
Senior Associate, Advokat (København)
Dir. +45 38 77 31 76
Mob. +45 61 20 35 16