Nyhed

Ny anbringelses­bekendtgørelse er trådt i kraft

En ny anbringelsesbekendtgørelse er nu udstedt og trådt i kraft med virkning fra den 1. november 2020. I denne nyhed får du overblik over den nye bekendtgørelse, der gælder de ikke-erhvervsdrivende fonde, der er omfattet af fondsloven.

Bog slået ud - bladre - sider - raport - lovforslag - 3840x2160

Anbringelsesbekendtgørelsen er udstedt af Justitsministeriet med hjemmel i fondsloven og finder anvendelse på de ikke-erhvervsdrivende fonde, der er omfattet af fondsloven. Bekendtgørelsen indeholder detaljerede regler for, hvordan fondenes bundne midler skal anbringes, herunder hvilke typer værdipapirer, der kan investeres i.

De senere års lave renteniveau, og det deraf følgende lave afkast af fondenes midler, samt efterspørgslen på bedre investeringsmuligheder fra fondene, har præget udformningen af bekendtgørelsen, der især medfører ændringer af, hvor meget fondene må investere, og hvordan fondene kan investere.

Den nye anbringelsesbekendtgørelse indebærer således overordnet set, at de ikke-erhvervsdrivende fonde får bedre muligheder for selv at vælge, hvordan de anbringer deres bundne kapital.

Af væsentlige ændringer kan nævnes, at:

  • grænsen for, hvor stor en del af den bundne kapital, der kan anbringes i værdipapirer, er forhøjet fra 50 % til 75 %
  • der er foretaget flere ændringer til bestemmelserne om anbringelse i UCITS, så det nu blandt andet fremgår, at der kan ske anbringelse af midler i udloddende UCITS, afdelinger eller andelsklasser af sådanne
  • det nu er muligt at investere i aktier på et reguleret marked, så længe disse mindst én gang i de foregående tre år har givet udbytte (tidligere ét år)
  • det nu er muligt, at op til 15 % af den bundne kapital kan anbringes i alternative investeringsfonde under visse nærmere angivne betingelser
  • der kan anvendes afledte finansielle instrumenter på dækket basis, når anvendelsen heraf sker til afdækning af risici forbundet med fondens investeringer og ikke forøger den samlede eksponering
  • der er indsat en frist på 3 måneder for, hvornår midler på fondens kapitalkonto senest skal være anbragt i overensstemmelse med reglerne i anbringelsesbekendtgørelsen.

Den nye bekendtgørelse indeholder en række andre mindre ændringer og præciseringer. Det er blandt andet præciseret, at anbringelsesbekendtgørelsens regler om anbringelse af midler ikke finder anvendelse på arv og gaver, som bestyrelsen har besluttet skal anvendes til uddeling, jf. fondslovens § 9, stk. 2.

Læs den nye bekendtgørelse. 

Læs vores nyhed om ændringerne til fondslovens § 9.

Juridiske specialer

Kontakt

Marianne Philip
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 44
Mob. +45 40 79 10 14
Jens Steen Jensen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 43 46
Mob. +45 24 86 00 04
Peter Ketelsen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 43 01
Mob. +45 21 26 53 59