Nyhed

2021 bliver et grønt indkøbsår

I slutningen af 2020 fremlagde regeringen en strategi for grønne offentlige indkøb, der skal være med til at understøtte de danske klimamål og sænke det danske klimaaftryk. Udbudsloven har masser af muligheder for at understøtte grønne indkøb – i denne nyhed ser vi nærmere på nogle af dem. Husk også at følge med, når vi i starten af 2021 giver dig flere råd til, hvordan du kan tænke "grønt" om dine offentlige indkøb.

Indkøb - kurv - vogn - pakker - grøn - mønter - 3840x2160

Grønne indkøb for en grøn fremtid 

Regeringens strategi for grønne offentlige indkøb indeholder en række konkrete mål. Eksempelvis indføres der klimakompensation for alle statslige tjenesterejser med fly.  

Det bliver også obligatorisk at vælge miljømærkede produkter eller alternativer, der lever op til tilsvarende krav, når staten køber ind. Det gælder dog kun, hvis der er tilstrækkelig konkurrence på området, og prisforskellen ikke er betydelig. Kravet om miljømærkning starter på enkelte produktgrupper og forventes at blive udbygget løbende.

Det er ikke meningen, at tilvalget af de grønne løsninger skal medføre, at det kun er store virksomheder, der har ressourcer til og mulighed for at leve op til krav om eksempelvis certificeringer eller mærker. De offentlige indkøb skal altså fortsat også forsøge at muliggøre, at små og mellemstore virksomheder kan deltage i konkurrencen om de offentlige kontrakter.

Mulighederne i udbudsreglerne

Udbudsreglerne giver klart mulighed for, at ordregivere kan inddrage miljømæssige og andre grønne hensyn i udbudsprocessen. 

EU-Domstolen blåstemplede allerede i 2002 ved C-513/99 Concordia Bus muligheden for at tage hensyn til miljø som underkriterium i evalueringen i et busudbud, så længe kriteriet er forbundet med kontraktens genstand og ikke giver ordregiver et ubetinget frit valg mellem de indkomne tilbud. 

I dag er denne mulighed implementeret i udbudslovens § 163, hvor der netop står, at underkriterier skal relatere sig til kontraktens genstand. Derfor kan ordregiver stille krav til eksempelvis miljøledelsessystemer, hvis det er relevant for udbuddet.

Når ordregivere inddrager miljømæssige hensyn som en del af udbudsprocessen, er det væsentligt at holde sig for øje, at det skal være muligt for ordregiver at føre kontrol med, at de forhold, der tillægges positiv vægt i forbindelse med evalueringen af tilbud, rent faktisk er overholdt. Det blev fastslået ved EU-Domstolens dom C-448/01, EVN Wienstrom.

Sådan sikrer ordregiver de grønne hensyn

Ordregivere kan sikre grønne hensyn ved at udelukke virksomheder, der har tilsidesat forpligtelser inden for det miljø-, social- og arbejdsretlige område. Dette er en af de frivillige udelukkelsesgrunde, så ordregiver skal altså aktivt tilvælge udelukkelsesgrunden og tydeligt skrive det i udbudsbekendtgørelsen. 

Ordregiver kan også kræve, at leverandørerne erklærer, at deres underleverandører ikke har tilsidesat forpligtelserne. På den måde kan ordregiver forsøge at forhindre, at reglerne bliver tilsidesat længere nede i leverandørkæden.

Det er ordregiver, der i forbindelse med egnethedsvurdering skal påvise, at leverandøren (eller underleverandøren) har tilsidesat forpligtelserne. Tilbudsgiverne skal derfor udelukkende ved egenerklæringen i ESPD'et angive, at de ikke har tilsidesat reglerne.

Ifølge forarbejderne til udbudsloven kan en tilsidesættelse af reglerne påvises, hvis leverandøren ved endelig dom eller anden afgørelse er dømt for en overtrædelse af forpligtelserne. Det er dog fremhævet, at kun overtrædelser af en vis væsentlighed bør medføre udelukkelse. 

Brug af mærker som en del af den grønne strategi

En anden måde, hvorpå ordregiver kan sikre, at indkøbene bidrager til den grønne omstilling, er at stille krav til, at anskaffelserne er forsynet med bestemte mærker, der dokumenterer specifikke egenskaber.

Dette er også et af de punkter, som regeringen har fremhævet i strategi for grønne offentlige indkøb, hvor Svanemærket og EU-blomsten fremhæves. Disse mærker stiller begge krav til hele produktets miljøbelastning både ved produktion og forbrug.

Kravet om, at anskaffelserne er forsynet med et "grønt" mærke, kan være med til, at ordregiver på en simpel måde får inddraget grønne hensyn i udbudsprocessen. Mærkningsordningerne sikrer både, at ordregivers anskaffelser overholder bestemte standarder, og at dokumentationsprocessen forenkles for leverandørerne. I mange tilfælde vil leverandørens produkter allerede være forsynet med mærket, hvis de lever op til mærkningskravene, og leverandøren vil derfor let kunne dokumentere, at kravene er overholdt.

De grønne mærker kan derfor være relevante at overveje for en lang række offentlige anskaffelser, hvis de ikke allerede indgår i ordregivers planlægning af en grøn strategi.

Læs regeringens strategi: Grønne indkøb for en grøn fremtid – strategi for grønne offentlige indkøb.

Juridiske specialer

Kontakt

Jeppe Lefevre Olsen
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 43 08
Mob. +45 20 19 74 34
Kristine Stage Mikkelsen
Senior Associate, Advokat (Aarhus)
Dir. +45 38 77 44 69
Mob. +45 24 86 00 47