Nyhed

Brexit: Bekendtgørelse om engelske forsikrings­selskabers virksomhed i Danmark

Da Storbritannien er udtrådt af EU, og overgangsperioden er udløbet, har Finanstilsynet udstedt en bekendtgørelse om tilladelse til at drive virksomhed i Danmark for visse forsikringsselskaber med hovedsæde i Storbritannien.

Brexit - Storbritannien - britisk flag - London 3840x2160.jpg

Baggrund

Den 31. januar 2020 forlod Storbritannien formelt EU. Overgangsperioden, som Storbritannien hidtil har været omfattet af udløb den 31. december 2020, og det betyder, at EU-lovgivningen ikke længere gælder for Storbritannien. Derfor bortfaldt blandt andet reglerne om det indre marked, herunder retten til at etablere sig og udbyde tjenesteydelser efter EU-lovgivningen.

For forsikringsselskaber fra Storbritannien, der har tegnet forsikringer for danske risici, betyder det, at forsikringsselskaberne (i mangel af anden hjemmel) mister retten til at drive grænseoverskridende forsikringsvirksomhed i Danmark pr. 31. december 2020.

Bekendtgørelsen

Bekendtgørelsen sikrer, at danske forsikringstagere ikke kommer til at stå uden lovlig dækning. Derfor kan forsikringsselskaber fra Storbritannien, der efter 31. december 2020 har porteføljer med forsikring af danske risici, fortsat servicere disse forsikringsaftaler.

Ifølge bekendtgørelsen opretholder forsikringsselskaber, der den 31. december 2020 er anmeldt til at tegne skades- eller livsforsikringer i Danmark, som udgangspunkt deres tilladelse til at drive tjenesteydelsesvirksomhed (forsikringsvirksomhed) i Danmark.  Dermed bevarer selskaberne retten til at servicere eksisterende kontrakter (som er indgået før den 31. december 2020) – dog kun til og med den 31. december 2021. 

Det er en forudsætning, at forsikringsselskabet opfylder bekendtgørelsens betingelser, og at forsikringsselskaberne kun servicerer eksisterende policer og ikke forlænger eksisterende eller tegner nye forsikringer.

Betingelser

For at opretholde tilladelsen til at drive forsikringsvirksomhed skal forsikringsselskaber fra Storbritannien opfylde følgende betingelser:

  • Forsikringsselskabet skal have hovedsæde i Storbritannien.
  • Forsikringsselskabet skal have tilladelse til at drive forsikringsvirksomhed, herunder genforsikring, i medfør af engelsk lovgivning.
  • Forsikringsselskabet skal være anmeldt over for Finanstilsynet til at tegne skadesforsikringer eller livsforsikringer i Danmark pr. den 31. december 2020. 

Forsikringsselskaber fra Storbritannien skal også opfylde bekendtgørelsens øvrige krav, herunder er der indberetningspligt til Finanstilsynet om en række oplysninger.

Forsikringsselskabernes virksomhed i Danmark skal – som hidtil – drives i overensstemmelse med redelig forretningsskik og god praksis inden for virksomhedsområdet i henhold til bekendtgørelsen om god skik for forsikringsdistributører.

Ikrafttræden

Bekendtgørelsen trådte i kraft den 1. januar 2021. Tilladelser til at drive forsikringsvirksomhed i Danmark i henhold til bekendtgørelsen er som nævnt begrænset til forsikringsaftaler, som er indgået før den 31. december 2020, og tilladelsen gælder kun til og med den 31. december 2021.

Næste skridt

Da tilladelsen kun gælder midlertidigt, vil forsikringsselskaber fra Storbritannien, der forsikrer danske risici – i mangel af yderligere forlængelse –  skulle overføre disse forsikringsaftaler til et forsikringsselskab etableret i Danmark (eller et andet EU/EØS-land), såfremt de ikke allerede har gjort dette. Alternativt skal forsikringsselskaberne opsige disse forsikringsaftaler til ophør senest den 31. december 2021.

Kontakt

Jens Steen Jensen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 43 46
Mob. +45 24 86 00 04
Jeppe Buskov
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 15
Mob. +45 24 86 00 18