Nyhed

Ændringer i reglerne om rekonstruktion

Folketinget har i dag, den 23. marts 2021, vedtaget en række ændringer til reglerne om rekonstruktion. Reglerne skal forbedre mulighederne for at videreføre levedygtige virksomheder, som er kommet i økonomiske vanskeligheder, i stedet for at virksomhederne erklæres konkurs. Vi giver her et overblik over de væsentligste ændringer.

Lommeregner - revisor - skrivebord - udregning - papirer - kaffekop - 3840x2160

Konkursrådet foreslog i juli 2020 en række ændringer i rekonstruktionsreglerne, som skulle smidiggøre rekonstruktionsbehandling af nødlidende virksomheder. En række af forslagene blev medtaget i et lovforslag fremsat i efteråret 2020, som netop er vedtaget. Lovændringerne i konkursloven træder i kraft nu, mens reglerne om medarbejderforpligtelser træder i kraft efter beskæftigelsesministerens bestemmelse, som forventes snarest.  

De væsentligste ændringer til rekonstruktionsreglerne er:

  • Der kan gennemføres en "fast-track"-virksomhedsoverdragelse uden forudgående vedtagelse og stadfæstelse af et rekonstruktionsforslag.
  • Fratrådte lønmodtagere kan allerede ved indledning af rekonstruktionen få udbetalt restancer fra Lønmodtagernes Garantifond.
  • En køber af en virksomhed kan undgå at hæfte for lønrestancer fra tiden inden indledningen af rekonstruktionen og dermed alene indtræde i forpligtelser for tiden efter rekonstruktionens indledning.
  • Der skal ikke altid udpeges en regnskabskyndig tillidsmand.
  • Rekonstruktøren kan begære udsættelse af vedtagelse af rekonstruktionsplanen med op til 4 uger uden yderligere begrundelse.
  • Der er ikke krav om sikkerhedsstillelse for omkostningerne ved en evt. efterfølgende konkursbehandling.
  • En rekonstruktion kan anvendes som en "time-out", hvor virksomheden kan træde ud af rekonstruktionen uden at blive taget under konkursbehandling, uanset om en egentlig rekonstruktion ikke gennemføres. 

Vi vurderer, at de ændrede regler vil forbedre mulighederne for at gennemføre en rekonstruktion af levedygtige virksomheder. 

Særligt muligheden for at gennemføre en "fast-track"-virksomhedsoverdragelse uden forudgående stadfæstelse af et rekonstruktionsforslag samt udvidelse af Lønmodtagernes Garantifonds dækning ved en overdragelse fra en virksomhed i rekonstruktion er anvendelige i praksis. Samtidig vil nogle virksomheder nok søge at benytte reglerne som en "time-out" til at overveje, hvordan en likviditetskrise kan overvindes.

Mulighed for "fast-track"-virksomhedsoverdragelse

Det bliver nu muligt at foretage en virksomhedsoverdragelse under en rekonstruktionsbehandling efter en hurtig og enkel "fast-track"-procedure uden forudgående vedtagelse og stadfæstelse af et rekonstruktionsforslag. Muligheden kan anvendes indtil, der er vedtaget en rekonstruktionsplan.

For at benytte "fast-track"-proceduren skal rekonstruktøren vurdere, at det er hensigtsmæssigt at gennemføre virksomhedsoverdragelsen efter denne procedure for at bevare værdien af virksomheden. Derudover må et flertal af de stemmeberettigede kreditorer (kreditorer med udsigt til dividende og opgjort efter fordringernes beløb) ikke have fremsat indsigelser overfor rekonstruktøren mod virksomhedsoverdragelsen inden for en frist på 5 hverdage.

I vores nyhed "Nye rekonstruktionsregler gør det nemmere at overdrage nødlidende virksomheder" kan du læse om lovændringen i detaljer og få vores vurdering af, hvilken effekt vi forventer, at de nye regler vil få.

Dækning af medarbejderforpligtelser under en rekonstruktion 

Med de ændrede regler er en virksomhedskøbers retsstilling den samme, uanset om en overdragelse af en virksomhed foretages under en rekonstruktions- eller konkursbehandling. En køber indtræder altså i begge tilfælde kun i krav, der vedrører tiden efter rekonstruktionens eller konkursens indledning, medmindre overdragelsen er fast tilrettelagt forinden.

Mulighederne for at overdrage en virksomhed forbedres dermed under en rekonstruktion: En køber kan nøjes med at overtage medarbejderforpligtelserne for tiden efter indledningen af rekonstruktionen for de medarbejdere, der overtages, uden samtidig at overtage forpligtelserne for tiden inden indledningen af rekonstruktionsbehandlingen. 

Køberen overtager heller ikke forpligtelserne overfor de af virksomhedens medarbejdere, som ikke overtages, hvis de medarbejdere er opsagte og fritstillede på overdragelsestidspunktet. 

Lønmodtagernes Garantifonds dækning af medarbejderkrav udvides også med de ændrede regler:

  • Medarbejdere der er opsagt og fritstillet før eller under rekonstruktionsbehandlingen kan nu allerede ved indledning af rekonstruktionsbehandlingen få udbetalt lønrestancer, også for opsigelsesperioder, fra Lønmodtagernes Garantifond. 
  • Medarbejdere som fortsat er beskæftiget i virksomheden efter indledning af rekonstruktionsbehandlingen vil fortsat skulle modtage løn fra virksomheden selv. Der indføres dog med de ændrede regler en udvidet adgang for virksomheder i rekonstruktion til at optage lån via Lønmodtagers Garantifond til betaling af løn til medarbejdere, som forfaldt før rekonstruktionens indledning. Der kan samtidig fortsat lånes til betaling af løn, som forfalder efter indledningen af rekonstruktionsbehandlingen.

Læs mere i nyheden: "Nye rekonstruktionsregler gør det nemmere at overdrage nødlidende virksomheder".

Ingen obligatorisk udpegning af en regnskabskyndig tillidsmand

Med de ændrede regler er det ikke længere obligatorisk, at der skal udpeges en regnskabskyndig tillidsmand. Dog skal der udpeges en tillidsmand, hvis virksomheden selv eller rekonstruktøren beder om det, eller hvis kreditorer, der samlet udgør mindst 25 % af de stemmeberettigede kreditorer, anmoder om det.

I nyheden "Nye rekonstruktionsregler får betydning for, hvordan rekonstruktioner indledes og forløber" kan du læse en mere detaljeret gennemgang af denne lovændring og om, hvilken effekt vi forventer, at de nye regler vil få.

Mulighed for udsættelse af fristen for vedtagelse af rekonstruktionsplan uden yderligere begrundelse

Med de ændrede regler bliver det lettere at få udsat drøftelsen af rekonstruktionsplanen på 4-ugers mødet i skifteretten med yderligere 4 uger, da en udsættelse kan begæres uden yderligere begrundelse. Et flertal af kreditorer kan dog stadig på 4-ugers mødet nedstemme en udsættelse, hvis dette flertal udgør mindst 25 % af de stemmeberettigede kreditorer.

Læs mere om denne lovændring i nyheden "Nye rekonstruktionsregler får betydning for, hvordan rekonstruktioner indledes og forløber."

Ikke krav om sikkerhedsstillelse for efterfølgende konkurs

Efter de hidtidige regler var indledning af rekonstruktionsbehandling betinget af, at rekvirenten (typisk virksomheden selv) stillede sikkerhed for omkostningerne ved en evt. efterfølgende konkursbehandling. Sikkerheden udgjorde typisk DKK 40.000. Med de ændrede regler afskaffes dette krav for at mindske den likviditetsmæssige belastning af virksomheden, som forsøges rekonstrueret.

Læs også mere om dette i nyheden "Nye rekonstruktionsregler får betydning for, hvordan rekonstruktioner indledes og forløber."

Ikke automatisk konkurs ved ikke gennemført rekonstruktion

Med de ændrede regler kan en virksomhed ‒ indtil der inden for de første 4-8 uger er vedtaget en rekonstruktionsplan ‒ træde ud af en indledt rekonstruktion, uden at det automatisk medfører, at virksomheden tages under konkursbehandling. Det ville ellers som hovedregel være konsekvensen efter de hidtidige regler  ‒ medmindre virksomheden undtagelsesvist var blevet solvent i mellemtiden.

Der indføres en række regler, som skal modvirke misbrug. Blandt andet en regel om formodning for insolvens, hvis der inden 3 uger efter rekonstruktionens afslutning indgives en konkursbegæring mod virksomheden. Virksomheden kan heller ikke i 1 måned efter rekonstruktionens afslutning tages under rekonstruktionsbehandling igen.

Læs også mere om denne lovændring og vores vurdering af dens betydning i nyheden "Nye rekonstruktionsregler får betydning for, hvordan rekonstruktioner indledes og forløber."

Kontakt

Christian Jul Madsen
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 44 52
Mob. +45 20 19 74 83
Teis Gullitz-Wormslev
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 85
Mob. +45 61 20 35 36
Andreas Boe Laulund
Partner (København)
Dir. +45 38 77 46 69
Mob. +45 51 50 25 42