Nyhed

Migrering til SAP S/4HANA

ERP trends 2020-2030: Migrering til SAP S/4HANA bliver en kritisk manøvre for SAP-kunder i de kommende år – og en oplagt mulighed for at løfte kvaliteten og spare penge. Bruger din virksomhed ERP-løsninger fra SAP, er det tid til at tage stilling til, om og hvordan I vil migrere til SAP S/4HANA, da supporten af det eksisterende SAP ERP udløber i 2027. I denne nyhed får du tre gode grunde til at sikre en samlet transformations- og migreringsstrategi i god tid inden 2027.

Mand peger på IPad med diagrammer

Kort om SAP ERP-løsninger

En lang række virksomheder og myndigheder i Danmark bruger ERP-løsninger fra SAP til at understøtte centrale forretningsprocesser inden for f.eks. økonomi, indkøb, logistik, HR, og asset management. Der er kort sagt tale om forretningskritiske systemer, der understøtter kerneopgaver og -funktioner. 

Siden 2004 har SAP's ERP business suite-system været SAP ECC (ERP Central Component), der i dag omfatter forretningsapplikationer i SAP Business Suite 7 og SAP ECC 6. 

I 2015 lancerede SAP en ny generation ERP business suite-system, nemlig SAP S/4HANA – en forkortelse for den fjerde version af SAP's business suite, som er baseret på SAP's HANA-database. 

SAP har siden meldt ud, at SAP stopper al support af SAP ECC inden for få år. I praksis betyder det, at alle eksisterende SAP ERP-kunder skal beslutte, om de vil migrere til S/4HANA-platformen eller blive på SAP ECC uden support. 

Deadline for udfasningen af SAP ECC var oprindelig 2025, men blev – efter pres fra markedet – forlænget til 2027 med mulighed for at tilkøbe support til og med 2030 mod en prisstigning på to procentpoint (per licensperiode som typisk er årlig).

En undersøgelse fra SAP's amerikanske brugergruppe (ASUG) og tysktalende brugergruppe (DSAG) fra 2020 viser, at de fleste SAP-kunder er ved at migrere eller planlægger at migrere til S/4HANA (se figuren nedenfor).

Kilde: S/4HANA Market Adoption: Looking Good on Both Sides of the Atlantic (panaya.com)

En lignende, nylig undersøgelse findes ikke på det danske marked.

Brugen af SAP ERP i Danmark

Ifølge en kortlægning udført af Prosapia i 2018 køber ca. 150 danske virksomheder og myndigheder ERP-løsninger fra SAP. Kun seks af disse skulle ifølge kortlægningen være migreret til S/4HANA i 2018. 

Nu, ca. to år senere, er tallet formentlig højere, men hvis det danske marked følger tendensen i udlandet, har mange organisationer endnu ikke truffet en endelig beslutning om at flytte til S/4HANA eller fastlagt en transformations- og forhandlingsstrategi for denne flytning. 

Det er der imidlertid gode grunde til. 

Tre gode grunde til at have en strategi for migrering til SAP S/4HANA

1. At flytte ERP-løsning til S/4HANA er (ofte) en omfattende forretningstransformation 

Der er overordnet tre måder at migrere til S/4HANA på (afhængig af udgangspunktet): 1) Ny implementering (ny installation), 2) Systemkonvertering, og 3) Selektiv datatransition. 

Da SAP ECC og S/4HANA er to meget forskellige ERP-systemer, er der sjældent tale om en simpel konvertering og opgradering. Derimod vil der ofte være tale om en ny installation, der kræver en analyse, transition og transformation samt forhandling af nye licensvilkår og priser og evt. service-, support- og hostingaftaler. 

Dette er komplekst, tids- og ressourcekrævende og forudsætter en samlet transformations- og forhandlingsstrategi for at sikre en styret og kontrolleret proces. 

2. Der kan laves en positiv business case på migrering til SAP S/4Hana 

Det behøver langt fra udelukkende være en sunk cost at migrere til S/4HANA-platformen. Tværtimod er det en oplagt mulighed for at gentænke organisationens samlede ERP-set-up og opnå effektiviseringer, forbedringer og besparelser. Dette skyldes blandt andet tre forhold:

  • S/4HANA er tilgængelig i både en on-premise-model (SAP S/4HANA) og i en cloudmodel (SAP S/4HANA Cloud) samt i hybridinstallationsmodeller. Cloud- og hybridarkitekturer (uanset om cloudmiljøet er Azure, SAP Cloud eller noget tredje) kan bidrage til at forenkle IT-landskabet og reducere de samlede omkostninger.
     
  • Den nye S/4HANA-platform understøtter øget digitalisering og anvendelse af Industri 4.0-teknologier som AI, Machine Learning og Big Data Analytics, og platformen kan dermed være væsentlig for konkurrenceevnen.
     
  • Migrering til ny platform har potentiale for at simplificere instanser, funktonalitet og integrationer til andre systemer. Transformationen kan med andre ord være med til eksempelvis at optimere driften, reducere licensomkostningerne og veksle "sovende" licenser eller dobbeltlicenser til nye produkter.

3. Specialistressourcer er en mangelvare, og der er et forhandlingsrum nu 

Både i Danmark og udlandet er der begrænsede SAP-specialister tilgængelige, selv om efterspørgslen på SAP-kompetencer er høj. Og den efterspørgsel forventes at stige i takt med, at flere kunder skal migrere til SAP S/4HANA frem mod 2027. Samtidig når en stor gruppe SAP-specialister på det danske marked efterlønsalderen i disse år, hvilket kun vil øge presset på erfarne SAP-specialister yderligere.

Med andre ord: Selvom 2027 virker langt ude i fremtiden, kan man sagtens befinde sig i et tidspres allerede nu, hvor det kun bliver sværere at skaffe SAP-kompetencer til at bistå med analyse, strategi, forhandling og projektgennemførelse. Hertil kommer, at der er et forhandlingsrum i dag, fordi SAP har interesse i at få kunder over på S/4HANA, men forhandlingsmulighederne bliver formentlig færre, jo tættere vi kommer på 2027-fristen.

Fakta

  • ERP står for Enterprise Resource Planning og henviser til softwareprogrammer, der bruges til at håndtere forretningstransaktioner, f.eks. inden for økonomi, salg, indkøb, lager, kunder, logistik og HR.
     
  • SAP er en tysk multinational softwarevirksomhed, der sælger ERP-systemer og tilhørende løsninger til det private og offentlige. SAP står for Systeme, Anwendungen und Produkte
     
  • SAP ECC er SAP's ERP business suite-system målrettet store erhvervsvirksomheder. Det må i dag karakteriseres som et legacy system (altså forældet), idet SAP officielt stopper sin support af produktet i 2027.  
     
  • S/4HANA er SAP's næste generations business suite efter SAP ECC, der udelukkende kører på HANA. SAP har forpligtet sig til at supportere den nye platform frem til 2040.
     
  • HANA er SAP's in-memory-database, som betyder, at data lagres i computerens main random access memory (RAM). Det resulterer blandt andet i hurtigere svartid og adgang til data i realtid. 
...
Juridiske specialer

Kontakt

Jette Hessellund Lauridsen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 43 57
Mob. +45 24 86 00 49
Søren Skibsted
Partner (København)
Dir. +45 38 77 43 83
Mob. +45 24 86 00 19
Christel Teglers
Partner (København)
Dir. +45 38 77 46 93
Mob. +45 61 61 30 34