Nyhed

Sidste frist for genoptagelse

Den 1. maj 2021 udløber muligheden for at søge om ordinær genoptagelse af indkomståret 2017.

Tidsfrist - timeglas med blåt sand ligger på bord - 3840x2160

Hvis en skatteyder (borger, virksomhed eller selskab) ønsker sin indkomstansættelse ændret, er der sidste frist den 1. maj i det fjerde år efter indkomstårets udløb. 

Fristen gælder for "ordinær" genoptagelse, og efter den 1. maj 2021 er der ikke længere mulighed for at få indkomståret 2017 ordinært genoptaget. 2018 kan herefter genoptages til og med den 1. maj 2022 osv.

Der findes ingen formkrav til en anmodning om genoptagelse, så den kan i princippet fremsættes mundtligt, men bør altid være skriftlig eller følges op på skrift. Anmodningen skal være tilstrækkeligt konkretiseret, så man kan for eksempel ikke blot oplyse Skattestyrelsen om, at man forventer at anmode genoptagelse. 

Betingelser for genoptagelse

En skatteyder har retskrav på at få genoptaget sin skatteansættelse, hvis der kan fremlægges retlige eller faktiske oplysninger, der kan begrunde en ændring.

Det er en betingelse, at de nye oplysninger ikke tidligere har dannet grundlag for ansættelsen. Oplysningerne behøver ikke være nye i objektiv forstand. Oplysninger af faktisk eller retlig karakter kan begrunde en ændring. Skatteyderen kan eksempelvis have fremskaffet et nyt bilag, der dokumenterer faktiske forhold.

Skatteyderen skal blot sandsynliggøre, at ansættelsen havde været anderledes med de nye oplysninger.

Ekstraordinær genoptagelse

En skatteyder har under visse særlige omstændigheder mulighed for at anmode om ekstraordinær genoptagelse af indkomstår ti år tilbage i tid. De særlige omstændigheder er udtømmende oplistet i Skatteforvaltningsloven og inkluderer blandt andet tilfælde, hvor der er indtrådt en ændring i det privat- eller offentligretlige grundlag for ansættelsen. Det kan generelt være vanskeligt at få tilladelse til ekstraordinær genoptagelse.

Skatteyderen skal anmode Skattestyrelsen om genoptagelse senest seks måneder efter at have fået kendskab til de nye forhold, der kan begrunde en ekstraordinær genoptagelse.

Juridiske specialer

Kontakt

Arne Møllin Ottosen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 66
Mob. +45 20 19 74 62
Lenni Hangaard Jensen
Associate, Advokat (Aarhus)
Dir. +45 38 77 12 28
Mob. +45 24 86 01 27