Nyhed

Revision af Nasdaq Copenhagens regelsæt for udstedere af aktier ‒ nye regler om afnotering

Nasdaq Copenhagen har den 7. januar 2020 offentliggjort en revision af reglerne for udstedere af aktier, som træder i kraft den 15. januar 2020. Ændringerne afspejler, at det siden den 3. januar 2018 har været op til den enkelte markedsplads at beslutte, hvorvidt der skal vedtages et regelsæt om afnotering på udsteders anmodning, og hvordan regelsættet i så fald skal udformes. Formålet med de nye regler om afnotering er at reducere den skønsmæssige vurdering af, hvornår Nasdaq Copenhagen kan og vil godkende udsteders anmodning om afnotering ved at fastsætte mere objektive kriterier for denne vurdering. De nye regler om afnotering viderefører i et vist omfang den eksisterende praksis, men kommer samtidig med mere klare retningslinjer for situationer, som historisk har medført betydelige udfordringer og usikkerheder. Som det klare udgangspunkt vil Nasdaq Copenhagen godkende en udsteders anmodning om afnotering, såfremt dette er godkendt af udsteders generalforsamling med et flertal på minimum 90 %, og udsteder sikrer, at minoritetsaktionærerne tilbydes at afhænde deres aktier i en periode på mindst 4 uger.

Børsen - aktier - svingninger - storby - 3840x2160

Hvad gælder efter de nye regler om afnotering?

Nasdaq Copenhagen nedsatte i foråret 2019 en arbejdsgruppe, der skulle vurdere fordele og ulemper ved udformningen af et nyt regelsæt om afnotering. Resultatet af arbejdsgruppens arbejde kommer nu til udtryk i Nasdaq Copenhagens opdaterede regler for udstedere af aktier i pkt. 2.9. Pkt. 2.9 opregner tre betingelser, der skal være opfyldt, for at Nasdaq Copenhagen vil imødekomme en udsteders anmodning om afnotering. Derudover indeholder de opdaterede regler også mulighed for, at Nasdaq Copenhagen i visse tilfælde kan fravige og eventuelt helt se bort fra betingelserne.  

1. Vedtagelseskrav

Beslutning om afnotering skal være truffet ved en gyldig generalforsamlingsbeslutning, hvor mindst 90 % af såvel de stemmer, som er afgivet, som af den del af selskabskapitalen, der er repræsenteret på generalforsamlingen, har stemt for forslaget om afnotering. I forhold til vedtagelseskravet er det væsentligt at være opmærksom på, at dette omfatter samtlige stemmerettigheder i udsteder uanset, om udsteder har flere aktieklasser og uanset, at der kun er optaget én aktieklasse til handel. 

2. Korrekt indkaldelse med dagsorden

Som ved alle andre generalforsamlinger i noterede selskaber skal indkaldelse til generalforsamlingen offentliggøres med en dagsorden, hvoraf forslaget om afnotering skal fremgå. Forslagets væsentligste indhold skal angives i indkaldelsen, og som noget nyt skal forslaget indeholde en beskrivelse af, hvilke konsekvenser afnoteringen af udsteder vil have for aktionærerne. 

3. Tilbud om at afhænde aktier i udsteder i en periode på mindst 4 uger efter Nasdaq Copenhagens godkendelse af anmodning om afnotering

Som noget nyt skal udsteder sikre, at minoritetsaktionærerne tilbydes at afhænde deres aktier i udsteder i en periode på mindst 4 uger efter Nasdaq Copenhagens godkendelse af udsteders anmodning om afnotering. Nasdaq Copenhagen stiller ikke krav om, hvem der skal tilbyde at erhverve aktierne, blot at udsteder sikrer, at et tilbud foreligger. Prisen for aktierne skal være rimelig, og betingelserne for afhændelsen skal være ens for alle aktionærer og fremgå af indkaldelsen til generalforsamlingen. Hvor en udsteder har flere aktieklasser, gælder denne betingelse alene for de noterede aktier.

Hvad menes der med rimelig pris? 

Nasdaq Copenhagen vil som udgangspunkt ikke tage stilling til, hvad der udgør en rimelig pris. En minoritetsaktionær, der ønsker at afhænde sine aktier på grund af afnoteringen, og som finder den tilbudte pris urimelig, må således som udgangspunkt selv rette krav og ultimativt anlægge sag mod tilbudsgiver og/eller udsteder med påstand om, at prisen skal ændres til et mere rimeligt niveau. 

Nasdaq Copenhagen kan dog afvise udsteders anmodning om afnotering samt anmode udsteder om at revidere betingelserne for afhændelsen af aktierne, såfremt Nasdaq Copenhagen finder, at kursfastsættelsen er åbenbart urimelig. Har udsteder i forbindelse med kursfastsættelsen indhentet en vurderingsmandsudtalelse eller lignende (en såkaldt ”fairness opinion”), kan en sådan udtalelse indgå i Nasdaq Copenhagens vurdering af, om kursfastsættelsen er åbenbart urimelig.

Hvornår slettes aktierne fra handel?

Såfremt Nasdaq Copenhagen godkender en anmodning om sletning, vil aktierne blive slettet fra handel efter udløb af den 4-ugers afhændelsesperiode, og uanset om en aktionær efterfølgende anfægter kursfastsættelsen.

Undtagelser til reglerne for afnotering

Undtagelserne nedenfor afspejler i et stort omfang, hvad der allerede gælder i dag, men giver dog en mere klar forvent-ning om, hvornår udsteder faktisk kan afnoteres.

1. Ekstraordinære omstændigheder hvor udsteder er nødlidende

Nasdaq Copenhagen kan ved ekstraordinære omstændigheder vælge at fravige én eller flere af betingelserne, som nævnt ovenfor, såfremt den udsteder, som anmoder om afnotering, er nødlidende.

2. Såfremt en aktionær kan tvangsindløse de øvrige aktionærer efter selskabsloven, vil Nasdaq Copenhagen god-kende en anmodning om afnotering, uanset om tvangsindløsningen ønskes iværksat 

Såfremt en aktionær har mulighed for at sikre sig fuldt ejerskab ved tvangsindløsning efter selskabslovgivningen, vil Nasdaq Copenhagen godkende en anmodning fra udstederen om afnotering, uanset om tvangsindløsningen ønskes iværksat, og uanset om de øvrige betingelser ovenfor er opfyldt. Minoritetsaktionærerne er i dette tilfælde beskyttede, da de i henhold til selskabslovens regler kan kræve sig indløst af majoritetsaktionæren og dermed har en mulighed for at afhænde deres aktier.  

Såfremt der anmodes om afnotering som følge af iværksat tvangsindløsning vil Nasdaq Copenhagen slette aktierne fra handel enten inden afhændelsesperioden er indledt (således at sidste handelsdag er børsdagen før afhændelsesperiodens påbegyndelse) eller ved afhændelsesperiodens udløb (således at sidste handelsdag er den sidste børsdag i af-hændelsesperioden).

3. Udsteder ophører med at eksistere som følge af fusion eller spaltning 

Såfremt udsteder ophører med at eksistere som følge af en fusion eller spaltning i henhold til selskabslovens kapitel 15 og 16 om fusioner og spaltninger eller anden relevant lovgivning om fusioner og spaltninger slettes aktierne fra handel. Afnoteringen af udsteder vil ske, når Erhvervsstyrelsen har foretaget den endelige registrering/offentliggørelse i registreringstidende af fusionen/spaltningen.

4. Udsteder ophører med at eksistere som følge af konkurs 

Såfremt udsteder ophører med at eksistere som følge af konkurs vil Nasdaq Copenhagen slette aktierne fra handel ved konkursdekretets afsigelse.

5. Udsteder ophører med at eksistere som følge af opløsning, likvidation mv. 

Såfremt udsteder ophører med at eksistere som følge af en opløsning i henhold til selskabslovens kapitel 14 om kapitalselskabers opløsning bliver aktierne slettet fra handel. For så vidt angår likvidation afnoteres udsteder først, når Nasdaq Copenhagen har modtaget udsteders endelige likvidationsregnskab, som skal være godkendt på den endelige generalforsamling for udsteders opløsning.

6. Aktierne optages til handel eller er optaget til handel på et andet reguleret/tilsvarende marked

Nasdaq Copenhagen afnoterer udsteder senest 4 uger efter Nasdaq Copenhagens godkendelse af udsteders anmodning om sletning.

Kromann Reumert har deltaget i arbejdsgruppen 

Partner Christina Bruun Geertsen fra Kromann Reumert har deltaget i Nasdaq Copenhagens arbejdsgruppe og udtaler: "I praksis har det i en række scenarier ikke været entydigt, hvilke betingelser, der skal være opfyldt for, at en udsteder kan blive afnoteret. Med den nye sletteregel i Nasdaq Copenhagens udstederregler er der skabt en tiltrængt klarhed over betingelserne for afnotering såvel for udstedere som for investorer." 

Læs mere på Nasdaq Copenhagens hjemmeside

Kontakt

Christina Bruun Geertsen
Managing Partner (København)
Dir. +45 38 77 43 26
Mob. +45 20 10 63 69
Christian Lundgren
Partner (København)
Dir. +45 38 77 45 30
Mob. +45 40 74 37 75
Marianne Philip
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 44
Mob. +45 40 79 10 14