Nyhed

Datatilsynet indstiller et vikarbureau til en bøde på 50.000 kroner

På baggrund af en klage har Datatilsynet politianmeldt et vikar- og rekrutteringsbureau og indstillet til en bøde på 50.000 kroner for tilsidesættelse af databeskyttelsesforordningens grundlæggende princip om lovlig, rimelig og gennemsigtig behandling af personoplysninger.

Medarbejder - venter - tjek telefon - 3840x2160

Et vikar- og rekrutteringsbureau havde slettet personoplysninger, som var omfattet af den registreredes indsigtsanmodning. Sletningen var sket, efter at anmodningen var fremsat, og inden bureauet afslog at imødekomme anmodningen.

Det følger af databeskyttelsesforordningen, at den registrerede kan anmode om indsigt i, hvilke personoplysninger den dataansvarlige behandler om vedkommende, og at den dataansvarlige skal udlevere en kopi heraf. Alle personoplysninger, som den dataansvarlige behandler om den registrerede på tidspunktet for modtagelsen af en indsigtsanmodning er omfattet, medmindre en særlig undtagelse hertil gør sig gældende.

Da betingelserne for undtagelsesvist at undlade at imødekomme indsigtsbegæringen ikke var opfyldt, var det ifølge Datatilsynet uforeneligt med databeskyttelsesforordningens grundlæggende princip om lovlig, rimelig og gennemsigtig behandling af personoplysninger ("god databehandlingsskik"), at vikar- og rekrutteringsbureauet slettede oplysningerne om den registrerede i umiddelbar tilknytning til, at der blev givet afslag på indsigtsanmodningen. Den registreredes mulighed for at få efterprøvet indsigtsanmodningen ved Datatilsynet og domstolene blev i realiteten afskåret.

På den baggrund besluttede Datatilsynet at politianmelde vikar- og rekrutteringsbureauet og indstille til, at virksomheden idømmes en bøde på 50.000 kroner. Det fremgår desuden af Datatilsynets pressemeddelelse, at det er Datatilsynets opfattelse, at en overtrædelse i en sag som denne som udgangspunkt ikke kan sanktioneres med en lavere bøde end 50.000 kroner, hvis databeskyttelsesforordningens krav om, at bøder skal være effektive og have afskrækkende virkning, samtidig skal overholdes. 

Juridiske specialer

Kontakt

Kristian Storgaard
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 44 70
Mob. +45 20 19 74 10
Daiga Grunte-Sonne
Director, advokat (København)
Dir. +45 38 77 41 18
Mob. +45 61 20 99 95