Nyhed

Tinglysningsafgift: Ingen variabel afgift ved "tilførsel" mellem interessentskaber

Landsskatteretten fastslog for nylig, at "tilførsel af aktiver" med et interessentskab som det modtagende selskab er omfattet af undtagelsen i tinglysningsafgiftslovens § 6 a, så der ikke skal betales variabel, men alene fast tinglysningsafgift.

kontrakt - bolig - udbud - offentlig ret

I henhold til tinglysningsafgiftslovens § 6 a udgør tinglysningsafgiften ved adkomstændringer i forbindelse med selskabers omstruktureringer alene en fast afgift på 1.850 kr. (2024-sats). Der skal dermed ikke betales variabel tinglysningsafgift på 0,6% af ejerskiftesummen.

Højesteret afsagde i 2021 en dom, der slår fast, at et interessentskabs apportindskud var omfattet af undtagelsesreglen i tinglysningsafgiftslovens § 6 a. Højesterets dom tog imidlertid ikke stilling til, om et interessentskab som modtagende selskab er omfattet af undtagelsen i tinglysningsafgiftslovens § 6 a. 

Kort om sagen

Den nye sag handler om en række kommuner, der ønskede at samle aktiviteterne i flere interessentskaber - herunder interessentskabernes faste ejendomme - i ét interessentskab. Der skulle i den forbindelse foretages en tilførsel af ejendomme fra et interessentskab til et andet interessentskab mod et vederlag, der udelukkende bestod af ret til optagelse som interessent i det modtagende interessentskab.

Spørgsmålet i sagen var, om transaktionen var omfattet af undtagelsen i tinglysningsafgiftslovens § 6 a, så der alene skulle betales den faste tinglysningsafgift på 1.850 kr. (dengang 1.750 kr.). Landsskatteretten skulle i den forbindelse særligt tage stilling til, om optagelse som interessent opfylder betingelsen om, at vederlaget ved en tilførsel af aktiver skal ske ved tildeling af "aktier mv." i det modtagende selskab.

Skatterådet var nået frem til, at den konkrete tilførsel ikke var omfattet af undtagelsen i tinglysningsafgiftslovens § 6 a, da et interessentskab ikke udsteder aktier - modsat situationen i Højesteretsdommen fra 2021, hvor det modtagende selskab var et partnerselskab, der udsteder aktier.

Landsskatterettens afgørelse

Landsskatteretten konkluderede derimod, at tilførslen af ejendommene var omfattet af undtagelsesreglen i tinglysningsafgiftslovens § 6 a.

Landsskatteretten fandt under henvisning til Højesteretsdommen fra 2021, at et interessentskab omfattes af begrebet "selskaber mv.", hvorfor ejerandele i et interessentskab opfylder betingelserne i tinglysningsafgiftslovens § 6 a til vederlaget i en tilførsel af aktiver.

Vores bemærkninger

Landsskatterettens afgørelse bidrager til at skabe klarhed om anvendelsesområdet for tinglysningsafgiftslovens § 6 a, herunder hvilke selskabstyper, der kan deltage i omstruktureringer i form af "tilførsel af aktiver", uden at der skal betales variabel tinglysningsafgift.

Med Højesterets dom i 2021 og Landsskatterettens nye afgørelse er det nu fastslået, at interessentskaber kvalificerer som såvel indskydende som modtagende selskaber ved "tilførsel af aktiver" omfattet af undtagelsesreglen i tinglysningsafgiftslovens § 6 a.

Juridiske specialer

Kontakt

Arne Møllin Ottosen
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 66
Mob. +45 20 19 74 62
Rasmus Alexander Bech
Associate, Advokat (Aarhus)
Dir. +45 38 77 20 68
Mob. +45 24 26 67 82