Nyhed

Grønlandsk entreprenør frifundet i konkurrenceerstatningssag

Det grønlandske entreprenørfirma Kang Total Byg har opnået fuldstændig frifindelse i en erstatningssag anlagt af Grønlands Selvstyre. Kang Total Byg skal dermed ikke betale de 9 mil. kroner, som Grønlands Selvstyre påstod at have betalt i overpris, i erstatning. Vi har ført sagen for Kang Total Byg.

Sagsomtale-Kang-Total-Byg-1920x1080

Sagen udspringer af en licitation i 2008, hvor Kang Total Byg blev lavestbydende, og siden forestod udvidelsen af terminalen i lufthavnen i Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord).

I 2012 blev Kang Total Byg og en anden entreprenør, som var den eneste anden byder ved licitationen, dømt for at have udvekslet priser forud for licitationen. Grønlands Selvstyre anlagde på den baggrund i 2013 en erstatningssag med påstand om betaling af erstatning på mere end 9 mio. kroner, da Grønlands Selvstyre hævdede, at dette var den betalte overpris. 

I sin dom mente Grønlands Landsret, at den strafferetlige dom fra 2012 udgjorde et erstatningsretligt ansvarsgrundlag, men retten mente ikke, at Grønlands Selvstyre havde dokumenteret at have lidt noget tab. Det var nemlig ikke dokumenteret, at den betalte pris ikke svarede til en markedspris, og at der dermed ikke var ført bevis for, at der var betalt nogen overpris. 

Sagens lange forløb skyldes blandt andet, at der under sagen har været udmeldt syn og skøn, og at skønsmanden har afgivet fem skønserklæringer og otte erklæringsbilag og har foretaget besigtigelse af byggeriet. 

Dommen er meget bemærkelsesværdig ved ikke at tilkende erstatning, når først ansvarsgrundlaget i form af overtrædelse af konkurrencelovens § 6 er fastlåset ved endelig dom. Dommen understreger, at erstatning ikke er en selvfølge af en konkurrencelovsovertrædelse, hvis ikke sagsøgerne er i stand til også at føre bevis for, at de andre erstatningsbetingelser er opfyldte, herunder at der faktisk er lidt et tab.

Vi har ført sagen for Kang Total Byg.

Juridiske specialer

Kontakt

Erik Bertelsen
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 43 11
Mob. +45 20 19 74 12
Andreas Riis Madsen
Associate, Advokat (Aarhus)
Dir. +45 38 77 32 82
Mob. +45 30 63 08 53