Nyhed

Lovlig konflikt ikke længere lovlig fra tidspunkt, hvor virksomhed indgik overenskomst med andet FH-forbund

Arbejdsretten behandlede den 24. januar 2024 en sag om, hvorvidt 3F Transports varslede og iværksatte konflikt overfor en virksomhed var lovlig eller ej. Arbejdsretten kom frem til, at den af 3F Transport iværksatte konflikt var lovligt etableret både for så vidt angår hovedkonflikt og sympatikonflikt, men at den etablerede konflikt ikke længere var lovlig fra det tidspunkt, hvor virksomheden indgik overenskomst med HK Handel.

Lager - palle - varehus 1920x1080.jpg

Kort om sagen

Sagen handlede om, hvorvidt den af 3F Transport varslede og iværksatte konflikt mod en virksomhed til støtte for indgåelse af 3F Transports lageroverenskomst var lovlig eller ej henset til, at virksomheden efterfølgende valgte at tiltræde den med lageroverenskomsten konkurrerende overenskomst indgået mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Handel.

Den pågældende virksomhed driver handel med fodboldtøj og -udstyr i Europa, hvilket primært sker via onlinesalg og derudover via enkelte fysiske butikker placeret i fire forskellige lande.

Sagen begyndte, da virksomheden i foråret 2020 modtog første konfliktvarsel fra 3F Transport med krav om overenskomstdækning af virksomhedens centrallager. Der havde forud for 3F Transports konfliktvarsel ikke været nogen dialog mellem parterne. Efter modtagelsen af første konfliktvarsel begyndte virksomheden at sondere overenskomstterrænet med henblik på at finde frem til den overenskomst, som passede bedst til virksomheden. I efteråret 2020 modtog virksomheden andet konfliktvarsel fra 3F Transport. Virksomheden havde herefter et enkelt indledende møde med 3F Transport, som blev fulgt op af en mail fra fagforeningen med en lønoversigt. Herefter var der ingen forhandling eller anden kontakt mellem 3F og virksomheden før i maj 2022.

I foråret 2021 blev der varslet og iværksat en sympatikonflikt, men hverken hovedkonflikt eller sympatikonflikt havde effekt på virksomhedens drift.

I forbindelse med virksomhedens sondering af overenskomstterrænet indledte den en dialog med HK Handel. Efter forhandlinger blev virksomheden og HK Handel i begyndelsen af 2022 enige om de sidste detaljer. Grundet sygdom tiltrådte virksomheden dog først den relevante overenskomst mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Handel i juni 2022. I maj 2022 rettede 3F Transport en fornyet henvendelse til virksomheden, og i juli 2022 blev der fremsendt et nyt varsel om iværksættelse af sympatikonflikt til støtte for hovedkonflikten.

Arbejdsrettens resultat og begrundelse

Arbejdsretten nåede i tilkendegivelsen frem til, at 3F Transport skulle anerkende, at den varslede og iværksatte hoved- og sympatikonflikt var ulovlig fra det tidspunkt i juni 2022, hvor virksomheden indgik overenskomst med HK Handel.

Arbejdsretten begrundede resultatet med, at en faglig organisation som udgangspunkt ikke lovligt kan etablere konflikt med henblik på at opnå overenskomst over for en arbejdsgiver, som allerede er dækket af en overenskomst med et andet forbund inden for samme hovedorganisation, og at dette udgangspunkt kun kan fraviges, hvis der foreligger meget stærke grunde herfor.

Arbejdsretten konkluderede i den konkrete sag, at der ikke forelå "meget stærke grunde", som vil kunne tilsidesætte dette udgangspunkt, og i den forbindelse lagde Arbejdsretten blandt andet vægt på, at:

  • både konflikten og sympatikonflikten var oprindelig lovlig både reelt og formelt
  • der fra efteråret 2020 til foråret 2022 ikke havde været forhandling eller dialog mellem virksomheden og 3F Transport
  • hverken hovedkonflikten eller sympatikonflikten havde haft nogen effekt på virksomhedens drift
  • virksomheden i perioden fra efteråret 2020 havde haft dialog med HK Handel, hvor virksomheden havde orienteret HK Handel om den forudgående dialog, der havde været med 3F Transport
  • HK Handel efter besigtigelse af lager havde tilkendegivet, at arbejdet på virksomhedens lager naturligt hørte under HK's faglige område, hvilket endvidere ikke var bestridt af 3F Transport under sagen.

Sagen blev herefter forligt i overensstemmelse med Arbejdsrettens tilkendegivelse.

Vi repræsenterede virksomheden i Arbejdsretten.

Juridiske specialer

Kontakt

Jens Lund Mosbek
Partner (København)
Dir. +45 38 77 46 81
Mob. +45 23 64 60 60
Sophia Krøldrup
Associate, Advokat (København)
Dir. +45 38 77 42 19
Mob. +45 61 20 99 90