Nyhed

Sommerstatus: Frist for nye ansættelsesbeviser den 1. juli 2023 og andre vigtige nyskabelser

Folketinget er gået på sommerferie, og det giver mulighed for at gøre status på regeringens lovprogram for 2022/2023 inden for det ansættelses- og arbejdsretlige område. Folketingsåret har blandt andet budt på vedtagelsen af en ny ansættelsesbevislov, der træder i kraft den 1. juli 2023, og som indfører væsentlige nye ændringer. Har din virksomhed fået opdateret jeres ansættelseskontrakter og HR-dokumenter? Der er ligeledes vedtaget ændringer inden for forebyggelsen mod seksuel chikane og styrkelsen af international rekruttering. Yderligere er der vedtaget en lov, der afskaffer store bededag som helligdag fra 2024. Vi giver et overblik over de væsentligste ændringer inden for det ansættelses- og arbejdsretlige område.

Christiansborg - nye love - ansættelsesret 1920x1080.jpg

Vedtaget: Lov om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår

Folketinget vedtog den 11. maj 2023 lov om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår, der er en implementering af arbejdsvilkårsdirektivet. Loven er højaktuel netop nu, idet de nye regler træder i kraft den 1. juli 2023. De nye regler indebærer en udvidet oplysningspligt for arbejdsgiveren samt udvidelse af medarbejderens rettigheder, herunder nye regler om bibeskæftigelse.

Som en konsekvens af lovens vedtagelse er det vigtigt, at alle arbejdsgivere sikrer sig, at ansættelsesbeviserne, der udstedes til medarbejdere, som ansættes efter den 1. juli 2023, overholder de nye. Nuværende medarbejdere, der er ansat på ansættelsesbeviser i henhold til den nugældende ansættelsesbevislov, kan anmode om at modtage oplysninger efter lovens nye minimumskrav, hvorfor det ligeledes er vigtigt, at du som arbejdsgiver har styr på den konkrete kontrakthåndtering og udstedelse af tillæg til gældende ansættelseskontrakter.

Vi oplever især et fokus på, at medarbejderens ret til at tage bibeskæftigelse medfører behov for ændringer i eksisterende ansættelseskontrakter. Hvis du ønsker en gennemgang af din virksomheds standardansættelseskontrakt med henblik på analyse af påkrævede ændringer, eller hvis du blot ønsker sparring på konkrete kontraktformuleringer, er du altid velkommen til at kontakte os.

Læs vores tidligere nyhed om vedtagelsen af lov om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår for en mere dybdegående introduktion til de nye regler.

Vedtaget: Ændring af ligebehandlingsloven, arbejdsmiljøloven og erhvervsuddannelsesloven (indsats mod seksuel chikane på arbejdspladser)

Den 23. marts 2023 vedtog Folketinget lovforslaget om indsats mod seksuel chikane på arbejdspladser, der har sit grundlag i en trepartsaftale om initiativer til at modgå sådan seksuel chikane. Disse regler er ligeledes meget aktuelle for arbejdsgivere i nærværende stund, idet de træder i kraft fra den 1. juli 2023. 

Loven medfører blandt andet, at det nu kommer til at fremgå direkte af ligebehandlingsloven, at arbejdsgiveren har pligt til at stille et chikanefrit miljø til rådighed, samt at arbejdsgiveren har pligt til at håndtere tilfælde af seksuel chikane. Dette er ikke nyt i relation til retspraksis, men ændringen er med til at tydeliggøre arbejdsgiverens ansvar. Det tydeliggøres ligeledes i arbejdsmiljøloven, at arbejdsledere og medarbejdere har pligt til at give meddelelse om arbejdsmiljøproblemer, både for så vidt angår det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø.

Ved reglernes ikrafttrædelse skabes der endvidere en mulighed for krænkede til at kræve godtgørelse direkte fra krænkeren. Herefter har krænkede mulighed for at søge godtgørelse hos både arbejdsgiveren og krænkeren. Yderligere gives der fra politisk side retning til domstole og nævn i forbindelse med, når disse udmåler godtgørelser til krænkede personer.

Formålet med reglerne er i stor grad at forebygge seksuel chikane på arbejdspladsen og derved igangsætte en kulturændring. Hvis du har spørgsmål til de nye regler eller har brug for hjælp til forebyggende indsatser, herunder udarbejdelse af en personalepolitik om seksuel chikane, er du altid velkommen til at kontakte vores team af specialister i arbejds- og ansættelsesret.

Vedtaget: Styrkelse af international rekruttering

Den 23. marts 2023 vedtog Folketinget flere ændringer til udlændingeloven. Ændringernes formål er at gøre det lettere for danske virksomheder at rekruttere udenlandsk arbejdskraft. Reglerne, som trådte i kraft den 1. april 2023, medførte blandt andet, at der blev implementeret en supplerende beløbsordning. Den supplerende beløbsordning giver nu mulighed for, at der kan meddeles arbejds- og opholdstilladelse til udlændinge, som har indgået aftale eller fået tilbud om ansættelse med en årlig aflønning på mindst 375.000 DKK (2023-niveau). Den almindelige beløbsordning har til sammenligning en fastsat grænse på 465.000 DKK (2023-niveau).

Yderligere blev fast track-ordningen, positivlisten og Startup Denmark-ordningen udvidet ved lovens ikrafttræden. 

Hvis du og din virksomhed har behov for bistand til ansøgning om arbejds- og opholdstilladelse til tredjelandsstatsborgere eller ønsker rådgivning om mulighederne for at ansætte tredjelandsstatsborgere, er I velkomne til at kontakte vores team af specialister.

Vedtaget: Afskaffelsen af store bededag som helligdag

Den 28. februar 2023 vedtog Folketinget lov om konsekvenser ved afskaffelsen af store bededag som helligdag. Som følge af loven har vi nu afholdt den sidste store bededag som helligdag var tidligere i år, da reglerne træder i kraft den 1. januar 2024. Herefter vil store bededag være en almindelig arbejdsdag.

Loven medfører, at særlige regler om løn- og ansættelsesvilkår ved helligdage, som er aftalt i ansættelsesaftaler, overenskomster, aftaler, kutymer eller andre regler, fra januar 2024 ikke finder anvendelse i relation til store bededag. Reglerne griber også ind i individuelt aftalte ansættelsesvilkår, hvorfor disse også er relevante for virksomheder uden overenskomstdækning. Yderligere giver de kommende regler medarbejdere med fast løn ret til et årligt tillæg på 0,45 % af årslønnen som en kompensation for afskaffelsen af helligdagen.

Vedtaget: Ændring af lov om Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede og barselsloven

Den 27. april 2023 vedtog Folketinget et lovforslag om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede (AFU) og barselsloven. De nye regler træder i kraft den 1. juli 2023, hvorefter AFU blandt andet får udvidet mulighed for at inddrive fagretlig bod i udlandet i sager, hvor der ikke er anmeldt konkrete løntilgodehavender til fonden. Yderligere reduceres underretningsfristen i barselsloven om retten til at udskyde op til fem ugers fravær fra otte uger til seks uger.

Vedtaget: Afskaffelse af indtægtsregulering som følge af pensionistens egen arbejdsindtægt i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg

Den 1. juni 2023 vedtog Folketinget ændringer, der medfører, at indtægtsregulering i pensionisters folkepensions grundbeløb og pensionstillæg afskaffes. Formålet hermed er at gøre det mere attraktivt for seniorer at bidrage aktivt på arbejdsmarkedet. Yderligere er formålet at forenkle pensionssystemet blandt andet således, at pensionister ikke er nødt til at sætte sig ind i modregningsreglerne, inden de takker ja til ekstra arbejde. Reglerne træder i kraft den 1. juli 2023. 

Træder i kraft: Lov om beskyttelse af whistleblowere

Den 24. juni 2021 vedtog Folketinget whistleblowerloven. I medfør af denne gælder der fra den 17. december 2023 en pligt for arbejdsgivere med mellem 50 til 249 ansatte til at etablere en whistleblowerordning.

Har din virksomhed ikke i forvejen etableret en sådan, er vores team af specialister klar til at yde bistand i forbindelse med oprettelsen heraf.

Læs vores tidligere nyhed om vedtagelsen af lov om beskyttelse af whistleblowere.

Vi bemærker

Folketingsåret har budt på flere væsentlige regelændringer inden for det arbejds- og ansættelsesretlige område, og der er stadig flere ændringer lige rundt om hjørnet. Uanset hvilke ansættelses- og arbejdsretlige spørgsmål du måtte have, sidder vores ansættelses- og arbejdsretlige team klar til at bistå dig. 

Vi ønsker en god sommer!

Juridiske specialer

Kontakt

Marianne Granhøj
Partner (København)
Dir. +45 38 77 46 80
Mob. +45 24 27 48 20
Maria Bekke Eiersted
Partner (København)
Dir. +45 38 77 53 22
Mob. +45 24 86 00 62
Nicoline Hermann Stilling
Senior Associate, Advokat (København)
Dir. +45 38 77 43 33
Mob. +45 61 20 35 44